Манолова: Дистанционно електронно гласуване да бъде въведено за следващите избори

Манолова: Дистанционно електронно гласуване да бъде въведено за следващите избориМанолова: Дистанционно електронно гласуване да бъде въведено за следващите избори

Електронното дистанционно гласуване да бъде въведено още на следващите избори. Ще подкрепим и внесеното предложение за гласуване по пощата.

Това заяви в качеството си на вносител председателят на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова на заседание на Комисията по правни въпроси в парламента.

Предложените от групата промени в Изборния кодекс включват създаване на 32-ри МИР в чужбина и облекчаване режима за откриване на секции зад граница, както и намаляване на прага за преференциите от 7 на 5 процента, както е на евроизборите.

Великобритания е показателен случай за гласуването на сънародниците ни зад граница. Неморално е българите в чужбина да чакат десетки часове пред секциите и да не упражнят правото си на глас. В качеството си на омбудсман съм сезирала Конституционния съд за ограничаване правото на глас на българи в чужбина и в мотивите на съда той се съгласи с аргументите в жалбата, допълни Манолова.

Тя е категорична, че се обезсмисля гласуването с хартиена бюлетина при наличието на машинно гласуване. Българите доказаха, че са в състояние да гласуват с машина, а изборният протокол накрая е прегледен, чист и ясен, подчерта Манолова.

С промените в Изборния кодекс тя предлага всички решения на ЦИК да се обжалват, а жалбите да се обработват в кратки срокове.

Манолова предлага и изборност на кметовете с над 100 души население и самостоятелен бюджет, според броя жители, на малките населени места.

Назначаването на кметски наместници освен, че осуетява своевременното решаване на проблемите на хората, се използва и за натиск, най-вече по време на изборите, обясни тя.

Предлагаме нов състав на ЦИК и намаляване на броя на членовете от 18 на 15. Сегашният състав на ЦИК абсолютно компрометира честността на изборите по начина, по който ги организира. Бяхме свидетели на абсолютен произвол при предаването на протоколите и бюлетините в зала „Арена Армеец“, заяви Манолова.

Предложенията за промени в Изборния кодекс включва и безплатно онлайн видео-излъчване на изборния процес след приключване на гласуването, както и видеонаблюдение на процеса.

Активната регистрация цели изчистване на изборните списъци и да се извърши на базата на гласувалите на последните парламентарни избори, предложи още Манолова.

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here