Мая Манолова: Комисията по ревизията започва с девет приоритета за четири години назад

Мая Манолова: Комисията по ревизията започва с девет приоритета за четири години назадМая Манолова: Комисията по ревизията започва с девет приоритета за четири години назад

Комисията по ревизията започва работата си с девет приоритета за четири години назад, докато се изпълни десетгодишния период, гласуван в пленарна зала. Ще бъде проверено и най-малкото държавно дружество в най-малкото населено място.

Това заяви председателят на Комисията по ревизията в парламента Мая Манолова след първото заседание на комисията.

Очакванията към работата на комисията са огромни. Хората очакват истината за харчовете на публични пари, както и истински проверки за злоупотреби и нарушение. Обхватът на комисията покрива около 40 сектори с висок корупционен риск – органи, ведомства, дружества, програми и „черни каси“, в които се наливаше огромен финансов ресурс, заяви Манолова в началото на заседанието.

Депутатите приеха стартов списък с първите девет приоритета с пълно мнозинство. В него са включени:

1. Разходвани финансови средства от Министерския съвет с ПМС и РМС за четири години;
2.Сектор пътно строителство: Автомагистрали и пътища, в т.ч. и „Автомагистрали“ ЕАД, АПИ и свързаните с тях;
3.Проект „Турски поток“ и „Булгартрансгаз“ ЕАД;
4.Българска банка за развитие;
5.Национална програма за енергийна ефективност;
6.Финансирането на мерките за справяне с пандемията от Ковид-19;
7.„Български ВиК-холдинг“ ЕАД, „Държавна консолидационна компания“ ЕАД, „Монтажи“ ЕАД, „Монтажи – София“ ЕООД, ДП „Управление и стопанисване на язовирите“;
8. Сделките на Софийската стокова борса с предприятията с повече от 50 на 100 държавно участие;
9.Шестте държавни горски дружества.

Точките 8 и 9 бяха предложени от народни представители и гласувани от комисията с мнозинство.

Манолова обясни, че стартовият списък е изготвен на базата на най-големите направени разходи за последните четири години и по най-чувствителните за обществеността сектори с оглед на корупционния риск. Тя подчерта, че повечето точки в този списък са направени по поредица журналистически разследвания.

В Комисията по ревизията вече са постъпили десетки сигнали за нарушения. Само на влизане в комисията ни съобщиха за 60 сигнала, които различни организации ще ни предоставят. Залети сме със сигнали от неправителствени организации и разследващи журналисти. Комисията ще работи с документи, по сигнали, както и ще се самосезира при публични данни за злоупотреби, категорична бе Манолова.

Ще работя тясно с неправителствени организации, журналисти, експерти, които искат да съдействат на комисията да установява злоупотреби. Комисията ще работи прозрачно, публично, а всяко заседание ще се излъчва онлайн, заяви още Манолова.

Първоначално бе предложено стартовият списък да се провери за последните две години, но Комисията по ревизия гласува проверките да са за последните четири години от дейността на дружествата.

Хората очакват истината за последните две години да излезе наяве, защото част от източванията продължават и в момента и могат да бъдат предотвратени, категорична бе Манолова.

Следващото заседание на Комисията по ревизията е във вторник, 27 април 2021 г., от 12:00 ч.

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here