Ваксината на „АстраЗенека“ е била преименувана

Ваксината срещу COVID-19 на англо-шведската компания "АстраЗенека" (AstraZeneca) е преименувана на Vaxzevria на 25 март, според уебсайта на европейската агенция EMA, предаде агенция БГНЕС.

Порталът на Шведската агенция за медицински продукти посочва, че това няма да доведе до други промени, но специалистите по ваксинация трябва да са наясно с преименуването, тъй като информацията за продукта, етикетирането и опаковането може да изглеждат различно.

Смяната на името идва на фона на съобщения през март за опасни усложнения при хора, получили ваксината. В Австрия ваксинирано лице бе диагностицирано с множествена тромбоза и почина десет дни след получаване на първата доза. Друг бе хоспитализиран с белодробна емболия. По-късно подобна информация започна да идва от други европейски страни. Някои държави от ЕС решиха да преустановят употребата на лекарството като предпазна мярка.

Експертите на EMA не потвърдиха, че ваксината на AstraZeneca увеличава общия риск от тромбоемболични усложнения. Регулаторът също така докладва за нейната безопасност и ефикасност и отбеляза, че ползите и защитата на обществеността далеч надхвърлят потенциалните рискове, свързани с лекарството. Освен това учените ще продължат да изучават страничните ефекти и действия, а данните за случаите на тромбоза ще бъдат добавени към общата информация за това.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here