Обективно: Аудиоинтервю с Мариан Колев

Във връзка с отразяването на казуса "Хиполенд" и интервютата със собственика Мариан Колев, и направени относно тях внушения от страна на Ивайло Мирчев, член на ръководството на „Да, България”, касаещи собствеността на изданията от групата на Кмета.бг и манипулация на информацията, бихме искали да заявим изрично: Порталът „Кмета.бг” и в. „Кмета.бг” са изцяло собственост на „Бранд Медия България”, която е собственост на издателя ни Боян Боянов Томов. Както изисква Законът за депозиране на печатни и други произведения, всяка година собствеността на медиите се обявява публично до реален собственик. И ние, придържайки се към законите на Република България, го обявяваме ежегодно.

Изданията на „Бранд Медия България” работят, спазвайки изрично журналистическата етика, стандарти и добри практики относно поднасянето на информацията – на първо място точност, обективност и достоверност.

Като независима и професионална медия, се обявяваме против подобни внушения и опетняване на професионализма на медията ни и медиите изобщо, и заявяваме, че работим единствено в интерес на аудиторията по приетите световни стандарти в журналистиката.

Позволяваме си да споделим и пълните записи на проведените интервюта със собственика на верига „Хиполенд” Мариан Колев, които „Кмета.бг” публикува, и които бяха цитирани от множество други медии, за да избегнем всякакви спекулации относно достоверността на информацията и различните внушения.

И занапред в работата си ще продължим да спазваме изцяло професионалните журналистически стандарти и ще се противопоставяме на опити за дискредитиране на медиите ни!

Ето и интервюто:

Г-н Колев, обаждам се от Kmeta.bg по повод пост във фейсбук на Ивайло Мирчев от „Да, България“, публикуван на 6 септември. В него той твърди, че казва истината по случая "Хиполенд" и че тази истина я знае лично от Вас. На 5 септември Вие заявихте, че Александър Сталийски не е идвал при Вас с предложение да Ви закупи бизнеса, но на 4 септември във видео от Ваш офис Мирчев казва, че Сталийски е идвал при Вас с предложение да купи бизнеса Ви за Пеевски. Каква е истината?

Това са пълни глупости. Аз вече няколко пъти казах, включително и по телевизия „Евроком“, че Александър Сталийски никога не е идвал при мен, не съм го виждал. Казал съм, че при мен е идвала жена, която се е представила за негов съдружник. На 4 септември, когато започна проверката, при мен дойдоха от няколко телевизии и една от тях беше „Евроком“. Попитаха ме дали могат да правят клип как данъчните правят проверка и аз разреших. Истината е, че в този ден ми се обадиха 500 души и нямам спомен с кого точно какво съм говорил. Бях афектиран и не мога да предам точните думи, но във всеки случай не съм заявявал, че Александър Сталийски е идвал при мен. Мисля да се обадя в „Евроком“ и да свалят репортажа, който излъчиха, защото влизам в обяснителен режим и твърде много се оплитаме и изместваме темата. Когато съм напрегнат, не намирам точните думи.

Пред bTV казахте, че съдружничка на Александър Сталийски е дошла с оферта да Ви купят бизнеса. В Търговския регистър обаче не е отбелязано Сталийски да има съдружници. Коя е тази бизнесдама?

Може би не съм се изразил добре, но в други медии вече споменах, че става дума за подставено лице на Сталийски, което е служител в една от фирмите, в които той участва чрез други лица. Жената, за която говоря, не е директен сътрудник на Сталийски, а на негов подчинен.

Т. е връзката е косвена?

Не, тя е свързана директно, а не косвено, но просто в Търговския регистър това име не излиза. Ако влезете в Търговския регистър с името на другата голяма фирма за играчки, ще видите кой е собственик. Разгледайте другите фирми на този собственик и ще се ориентирате. Не искам аз да съобщавам името. Има две големи фирми за играчки, но няма да съобщавам име умишлено, защото нищо не мога да докажа.

Каква е била офертата към Вас?

Предложението беше не за пари, а за дялове. Тя ми каза, че ще ми дадат 50% от тяхната фирма за играчки срещу 50% от моята. Но на мен не ми трябва техния бизнес.

Документиран ли е този разговор?

Нямам никакви доказателства – нито писмени, нито запис. Всичко е дума срещу дума и тъй като не съм сигурен, че моята дума е по-тежка, не искам да задълбавам повече по темата. Ако имах писмено доказателство, щях да започна да говоря много по-рано. Истината е, че не бях подготвен за този разговор и за това предложение, но съм сигурен, че другата страна има пълната документация.

Ето и аудиозаписите:

View on Vocaroo >>

View on Vocaroo >> Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here