Изсушете спирачките и намалете скоростта при дъжд. Как и с колко?

На всеки трезвомислещ водач на ПТП е ясно, че при дъжд скоростта трябва да се намали. Преди много години в списание "За рульом" беше публикувана статия, озаглавена "В дъжда не повече от 70". Оттогава законите на физиката не са се променили. Мокрият асфалт все още е хлъзгав. Особено този по родните пътища.

Да, автомобилите са станали по-добри, въпреки че у нас има доста "древни" модели или техните преки наследници, които също са много стари, но все още са в експлоатация. Ето защо, при добри пътища с няколко ленти и висококачествено покритие, не бихме препоръчали да карате по-бързо от 100 км/ч в дъжд. И също така трябва незабавно да регулирате скоростта, когато дъждът се превърне в порой.

Не забравяйте, че най-хлъзгавият път е в началото на дъжда, когато частици естествен прах, износени гуми и спирачни накладки се превръщат в много хлъзгав слой. Много е важно и да изсушите спирачките. Когато шофирате по мокър път, спирачните дискове и накладки ще се намокрят и може да не сработят, както се очаква.

Периодично се убеждавате в това, когато напускате автомивката. Когато натиснете педала на спирачката за първи път, сякаш не действа. Нищо чудно, че скъпите автомобили имат автоматична система за изсушаване на спирачките. Когато сензорът за дъжд се задейства, самата спирачна система периодично едва забележимо притиска накладките, изсушавайки триещите се повърхности.

Такива коли са рядкост у нас и поради тази причина препоръчваме на собствениците на останалите коли, които са масови по нашите пътища, да „пипат“ спирачния педал по-често. Леко докосване по време на движение ще изсуши дисковете и те ще са готови за евентуално спиране.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here