Румен Гълъбинов: Пандемията задълбочи разделението между работещите от вкъщи и тези, които не могат

Пандемията от COVID, която сега се насочва към третата си година, засегна дълбоко икономиката ни. Създават се трудни предизвикателства за следващата 2022 г., през която възстановяването ще бъде от голямо значение. Това заяви за ФАКТИ икономистът Румен Гълъбинов.

Отношението към работата и живота ни се промени, като общата несигурност подтиква към преосмисляне на приоритетите. Броят на тези, които ще ги освобождават от работа вероятно още за известно време ще надхвърля броят на назначените, с изключение на държавната администрация.

Много хора ще трябва да правят неимоверни усилия, за да се справят и да оцеляват.

Пандемията задълбочи разделението между тези, които могат да работят от вкъщи и тези, които не могат.

Задълбочи се социалното неравенство и се увеличи разликата между бедни и богати, както като доходи, така и като спестявания. Все пак през следващата година трябва да вярваме, че възстановяването на икономиката ще подобри живота ни. Това ще изисква конкретни действия както от държавата, така и от компаниите.

Повече инвестиции могат да помогнат на икономическия ни растеж и ще са от решаващо значение.

Правителството не може да направи това само, но може да създаде и засили стимулите за фирмите да инвестират. От своя страна работодателите ще трябва да преоценят ситуацията и да инвестират в развитие и нови модели на работа. Рисковете за поредна пандемия остават, като на фокус трябва да бъде продължаване на мерките за безопасност, ваксинациите и леченията.

Предизвикателствата за 2022г. са отрезвяващи, защото пандемията промени за сравнително кратко време твърде много неща. Важно е през следващата година да продължим напред, чрез подобряване на общественото здраве и възстановяване на икономиката.

Записа Сребрина Гаджева

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here