Мая Манолова: Време е политическите трикове и за Росенец, и за мораториума върху решения на Министерския съвет да спрат

Мая Манолова: Време е политическите трикове и за Росенец, и за мораториума върху решения на Министерския съвет да спратМая Манолова: Време е политическите трикове и за Росенец, и за мораториума върху решения на Министерския съвет да спрат

Ако искаха да проверяват Росенец, назначенията и конкурсите, можеха да го направят в последните четири години, в които са в парламента, каза Манолова на брифинг в Народното събрание

Освен мораториума, внасяме промени в законите за лечебните заведения и публичните предприятия, за да се отменят незаконните назначения, които в момента се правят, каза Манолова на брифинг в парламента

Крайно време е политическите трикове да спрат. Както на БСП за мораториума върху решения на Министерски съвет, който искаха да вкарат в решението за създаване на Комисията по ревизията, така и този на ГЕРБ за създаването на Анкетната комисия за Росенец. Ако искаха да спират назначенията на партийни „калинки“ и да ревизират Росенец, можеха да го направят в последните четири години, откакто са в парламента.

Това заяви председателят на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова на брифинг в парламента заедно с Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и депутати от групата.

Крайно време е спекулациите за това кой иска налагане на мораториум върху назначенията и сделките на властта да спрат, категорична бе тя.

В петък, 16 април, а не преди десет дни, Корнелия Нинова внесе предложението си. Но го внесе като част от решението за създаване на Комисията по ревизията. Това беше закононесъобразно и щеше да доведе до падането и на двете решения – и за Комисията по ревизията, и за мораториума – в Конституционния съд. Така, вместо две решения, днес щяхме да имаме нула, допълни Манолова и каза, че в пленарната зала нейната парламентарна група е предотвратила този правен хаос.

Това е все едно в Закона за съдебната власт да се включат текстове от Закона за шума, даде пример Манолова.

Тя посочи, че Корнелия Нинова очевидно е знаела това в петък, след като го заяви от парламентарната трибуна и предложи два варианта. Очевидно е, че пристъпи към втория вариант и внесе на 19 април, а не преди десет дни, както твърдеше, отделно решение за налагане на мораториум. Ние обаче, в понеделник, 19 април, също внесохме проект на решение за налагане на мораториум върху сделките и назначенията на властта – прецизно, законосъобразно и по всички правила, допълни Манолова.

За да осуетим и ревизираме тези конкурси, изготвихме и внасяме два законопроекта – Промени в Закона за лечебните заведения и промени в Закона за публичните предприятия. С тях даваме възможност на съответните министри – на икономиката, на здравеопазването, на отбраната и други, да анулират скалъпените набързо конкурси и да обявят нови, законосъобразни и прозрачни, каза още Манолова.

Арман Бабикян добави, че тези, които искат наистина да спрат назначенията и концесиите трябва да внасят вменяеми и юридически грамотни решения. Ако някой настоятелно иска да убеди своите избиратели, че е най-големият опозиционер и борец, съм готов да се откажа и да заявя, че не съм присъствал на протестите нито една вечер и да отстъпя мястото си на него за сметка на спокойствие в оставащите дни в парламента. Всички са решили не да работят ефективно тук, а предизборно, каза още той.

Николай Хаджигенов добави, че в Правната комисия дневният ред е променен, така че и днес, и утре предложенията за мораториум да се разгледат. Той подчерта, че се събират подписи за създаване на временна комисия за разследване на полицейското насилие на протестите на 10 юли 2020 г. и 2 септември 2020 г. по време на протестите.

Манолова добави, че групата не хвърля обвинения, а предупреждава, че няма да позволи никакви маневри и опити Комисията по ревизията да се обяви за противоконституционна.

За нас комисия, която да провери кражбите и безобразията на ГЕРБ, е много важна. Поели сме ангажимент към гражданите и ще го спазим. Днес е първото заседание на комисията, така че ние действаме, категорична бе тя.

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here