Тайните на японците за дълъг и щастлив живот

В Япония тайната за по-дълъг, щастлив и по-пълноценен живот може да бъде обобщена с една дума: Икигай. На японски iki означава „да живееш“, а gai означава „причина“ – с други думи, твоята причина да живееш.

Тази идеология датира от периода на Хейан (794 до 1185 г. сл. Н. Е.), Но едва през последното десетилетие е привлякла внимание от милиони хора по света.

Тази японска концепция за живота може да се опише по различни начини: „осъзнай двигателя, причината, която те кара всяка сутрин да ставаш от леглото”; „усети радостта да си винаги зает”; „изпитай страстта към дейност, която ти носи удовлетворение”… Но всичко води към едно – „Разбери причината да си на тази земя, причината да бъдеш “.

Начинът на живот чрез икигай е особено популярен на островите Окинава, наречени още „Земята на безсмъртните“, тъй като тамошните жители се славят с най-дълъг живот и най-висок процент на столетници в света.

Според данните за продължителност на живота японците живеят по-дълго от хората в останалите държави по света. Средната продължителност на живота в Япония е 85,2 г. За сравнение американците живеят средно до 80-годишна възраст.

Причина да се събудиш всеки ден Грижата за приятелствата, леката храна, редовната почивка и умереното физическо натоварване несъмнено са част от формулата на здравето и дълголетието, но в центъра на идеологията икигай. Но онова, което стои в основата на тази радост от живота, която кара японците да добавят години към живота си и да продължават да се наслаждават на всяко утро, е личният икигай на всеки от тях.

Още една част от философията на японците, която наистина трябва да приемем. Това е концепцията да посветиш живота си на нещо, което ти носи удоволствие и по този начин да се чувстваш щастлив и пълен. Това най-често са хобита – пътувания, градинарство, учене на език. Практикуването на тази философия намалява риска от сърдечни заболявания.

Вижте и още няколко от нещата, които правят живота на японците по-качествен:

Японската диета

Тя е здравословна и балансирана. В нея присъстват зърнени култури, зеленчуци и по-малко червени меса за разлика от традиционното хранене в Западния свят. Японците също така не консумират толкова много, колкото ние, млечни продукти. Така намаляват шансовете за развиване на сърдечни заболявания, диабет и Алцхаймер. Те се хранят с малки порции, пият много зелен чай и по-малко кафе.

Време със семейството

Да се грижат за по-възрастни членове на семейството, като им помагат с различни дейности е част от културата в Япония. В много домакинства живеят повече от 2 поколения под един покрив. И докато за по-младите да помагат е нещо съвсем нормално, то за по-възрастните това въздейства страхотно на психологическо ниво, като така удължава и живота на човека.

Хигиената

Сигурно са ви попадали клипчета или снимки на футболни фенове от Япония, които след мача остават, за да си почистят сектора. Неслучайно японците са известни като едни от най-педантичните, що се отнася до хигиена, хора. Това означава често миене на ръце, всекидневно къпане и, разбира се, носене на маски, дори и без епидемия от коронавирус.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here