Над 50% е смъртността сред пчелите в цяла България

Смъртността сред пчелите в цяла България е над 50%, което е необичайно. Това е основно от натравяния на хранителните запаси на пчелите. Министерство на земеделието се опитва неистово да скрие този проблем. Това заяви пред бТВ Ясен Янев, председател на Българските свободни пчелари.

По неговите думи, ако пчеларите се оплакват, ще бъдат санкционирани. Според него проблемът е в Наредба 13, срещу която са протестирали и дава възможност земеделските площи да се пръскат с вредни препарати.

Нашите искания са прокуратурата да си свърши работата и да спре да защитава така наречените олигарси и да помогне на хората. Всички, които са замесени в тези пръскания, да си получат заслуженото, каза Янев.

В Североизточна България също регистрират празни кошери и висока смъртност на пчелите. Смъртта на пчелите е още преди да е започнало сезонното пръскане на обработваемите площи с пестициди.

Според сдруженията на пчеларите това е необичайно явление. Има пчелини, където смъртността е над 50% от кошерите. Обичайната смъртност на пчелите след зимния сезон е под 10%.

В община Тервел смъртността на пчелите е над 90%.

"Есента съм зазимил 160 пчелни семейства, от които имам 11 живи. Според мен причината е отравяне с пестициди. През лятото пчелите събират хранителни продукти и стигне ли се до некачествения прашец и мед, започва масовият мор", каза пчеларят Петър Петров.

По думите му те постоянно сигнализират на институциите и проблемът е от 3-4 години. "Стана много сериозен, докато тази година стана страшен. Лабораториите изследвания се заплащат от пчеларите, което няма как да стане – 420 лева е едно такова изследване. Начинът, по който се правят тези изследвания, е противопоказен", каза Петров.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here