The Washington Post: Отношението на Тръмп към Путин застрашава САЩ и НАТО

Защо отношението на Тръмп към Путин може да представлява проблем, коментира американският вестник The Washington Post в материал, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.

Президентът Тръмп промени мнението си по много въпроси. Има обаче една тема, в която той е поразително последователен: странното му уважение към руския му колега Владимир Путин. Това се видя отново в последното интервю на Тръмп с Джонатан Суон от списание Axios, където той отново отказа да критикува руския президент, че със сигурност е предложил на талибанските бойци пари в замяна на убийството на американски войници.

Тръмп също прости на Путин факта, че руснаците доставят оръжие на талибаните, аргументирайки се със следното: „Ние също им продадохме оръжие, когато се биеха с руснаците. На талибаните в Афганистан … Просто казвам, че и ние го направихме. " (Забележка от автора: Талибаните, формирани през 1994 г., никога не са воювали срещу съветските войски. Те напуснаха страната пет години по-рано.) Към това добавете факта, който вече знаехме: Тръмп избягва да повдига този въпрос в поредица от телефонни разговори с Путин преди няколко месеца.

Упоритият отказ на Тръмп да критикува Путин остава загадка. Въпреки това вредата, която подобна позиция нанася на интересите на Съединените щати, е известна и тя може да стане още по-голяма в бъдеще. Най-притеснителното е, че позицията на Тръмп към Путин, която често се различава от стратегията на собствената му администрация, създава неяснота, която е пагубна за самия него.

По време на Студената война научихме от опит колко опасна е несигурността. Йосиф Сталин неправилно разбра Хари Труман, когато се опита да удуши Берлин през 1948 г. След като се срещна във Виена през юни 1961 г., Хрушчов подцени решителността на Кенеди. Тази грешка е ускорила кризата с кубинските ракети няколко месеца по-късно.

Нека се престорим за момент, че Тръмп бъде преизбран през ноември. Той ще има възможността да твърди, че американските избиратели са одобрили неговите външнополитически насоки. Тези насоки вече са изиграли роля в отслабването на американския ангажимент към съюзниците по НАТО. Тези инстинкти вече намалиха непоколебимостта на САЩ в отхвърлянето на действията на Путин. Подобни сигнали за слабост могат да изкушат Путин да изпита твърдостта на Тръмп в НАТО.

Какво става, ако Путин, например, под някакъв измислен предлог (като убийство на етнически руснаци), нареди на руските специални сили да нахлуят в Естония и да нападнат шепа хора, базирани там, и след това да се оттеглят? Или ако марионетките на Путин решат да извършат преврат, както са се опитали да го направят някога, в малка Черна гора, сега част от НАТО? Ще дойде ли Тръмп на помощ на американските съюзници от НАТО? Може би ще дойде, или може би не.

Неопределеността на Тръмп в отговорите е дестабилизираща. Предвид абсолютната липса на реакция на предишните агресивни атаки на Путин и откритата враждебност на Тръмп към НАТО, Путин може с основание да предположи, че Тръмп няма да направи нищо. Ако Путин се окаже прав, бъдещето на НАТО ще бъде застрашено. Ако Путин греши, непредвиденият резултат ще бъде война в Европа. За щастие подобни сценарии не са вероятни. За ужас и съжаление обаче, докато Тръмп е в Белия дом, те не са напълно невероятни.

И все пак, докато приемането на руския диктатор от Тръмп в приятелските му прегръдки е безпрецедентно, Тръмп не е първият американски президент, който се опита да изгради лична връзка с руския лидер. Тръмп може да вярва, че „добрите отношения“ с Путин са достойна цел сама по себе си, а не е сред средствата за постигане на конкретни ползи за американския народ.

И въпреки това, макар че той се вижда като добър брокер на сделки, Тръмп не е сключил нито една забележителна сделка с руския президент. Путин и неговият лоялен Тръмп никога не подписаха договор за контрол на ядрените оръжия, нито дори подновиха съществуващия договор за мерки за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия (СТАРТ-3), който изтича следващия февруари.

Путин не помогна на Тръмп да спре Иран да направи ядрени оръжия. Путин не помогна на Тръмп да проведе трудни преговори със Северна Корея. Путин очевидно не помага за постигането на американски дипломатически и военни цели в Афганистан. В конфликтите с Китай Путин застана на страната на Си Дзинпин без причина. Тръмп не успя да сложи край на подкрепата на Путин за бунтовниците в Източна Украйна. Вместо това Тръмп значително влоши американско-украинските отношения, принуждавайки украинското правителство да работи за предизборната му кампания.

САЩ и Русия не са подписали нито едно търговско споразумение. Тръмп не успя да убеди своя руски приятел да разреши на американците да осиновяват деца от Русия или да освободят фалшиво обвинения, невинен Пол Уилан от руски затвор. Бившият морски пехотинец Тревър Рийд беше осъден на девет години затвор миналата седмица въз основа на много неубедителни доказателства.

Ситуацията се влошава. Тръмп взе няколко външнополитически решения, полезни за Путин. Миналата година той нареди на американските войници да напуснат Сирия, което позволи на Путин да обяви военна победа в борбата на руснаците срещу тероризма в региона. Тръмп предложи тази година Русия да участва в срещата на Г-7 през 2020 г. в САЩ. Това предложение не беше подкрепено от никой друг член на Голямата седморка (Г-7). Миналия месец Тръмп официално обяви решението си да изтегли 12 хиляди войници от Германия.

Като се има предвид този впечатляващ списък на подкрепата на Тръмп за Путин, не трябва да е изненада, че Путин може да смята, че изобщо САЩ не могат да сдържат Русия. Този извод Путин може да извлече от пренебрежението на Тръмп към НАТО и отбраната като цяло. Последното доказателство за слабостта на Тръмп – отказът на американския президент дори да повдигне въпроса за действията на Русия срещу американски войници в Афганистан – може само да увеличи съмненията на Путин относно решителността на САЩ. Такива съмнения от своя страна могат да доведат до опасен авантюризъм.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here