COVID-19 влезе в Програмата за развитие на отбраната

Коронакризата влиза и в Програмата за развитие на отбраната.

Документът очертава приоритетите на България в тази област до 2032 година и е публикуван за обществено обсъждане, съобщи БНР.

За първи път в държавен документ за стратегически сектор е посочено, че пандемии като COVID-19 „ще генерират постоянен епидемиологичен риск за страната ни“.

Затова е предвидено до 2032 г. ВМА да увеличи противоепидемичните си способности. Това ще става с нова лаборатория за PCR анализ към МБАЛ-Варна, назначаване на допълнителен персонал в Инфекциозното отделение на МБАЛ-Сливен.

В документа е посочено, че в следващите години пренасочени средства за справяне с последици COVID кризата не трябва да влияе на модернизацията на армията или проектите ѝ.

Предвидено е в следващите 12 години големите сделки да се плащат от централния бюджет, а не през бюджета на МО. По този начин до момента бяха платени новите самолети и кораби.

Чрез програми на НАТО и ЕС ще се търсят възможности за придобиване на високотехнологични способности за киберзащита. Не по-малко от 43 000 души да е армията, в това число 3000 души доброволен резерв, е записано в проекта на Програма за развитие на отбранителните способности. Демографията се посочва като проблем за набирането на военни и резервисти.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here