25% от катастрофите стават в първите три минути зад волана

Колкото по-кратко е пътуването, толкова по-висок е рискът от катастрофа, сочат резултатите от изследване на австрийската компания Dolphin Technologies. Заключението се базира на анализ на анонимни данни от устройства, монтирани в автомобилите на 40 000 шофьори.

В периода 2018-2019 г. участниците в проучването са пътували 3.2 млн. пъти и са попаднали в 1 986 пътнотранспортни произшествия. 87% от пътуванията са продължили по-кратко от 30 минути, а само 1% – повече от час.

Изследователите са обърнали специално внимание на пътуванията с продължителност по-малко от 10 минути. Оказало се, че 25% от катастрофите са се случили в течение на първите 3 минути от шофирането, а други 14% – през първите шест минути.

"Проучването показва, че ако насърчим хората да се откажат от автомобилите си за пътувания на кратки разстояния, можем да избегнем 40% от пътнотранспортните произшествия", обобщава ръководителят на проекта Катарина Селинджър.

От изследването става ясно, че най-нисък риск от пътнотранспортно произшествие има за пътуващите в продължение на 10-20 минути. След това опасността нараства непропорционално. Ако пътуването трае повече от 40 минути, рискът от катастрофа се увеличава 2.5 пъти в сравнение с шофиране под 20 минути.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here