Унищожителни критики срещу България в Европейския парламент

Сериозни критики са били отправени към България на приключилото преди около половин час закрито заседание на мониторинговата група за върховенството на закона в Европейския парламент, на която бе обсъдена ситуацията в България.

Това съобщи за БНР журналистът от "Бивол" Димитър Стоянов, който участва в заседанието:

"По мое мнение българските власти бяха подложени на една наистина унищожителна критика заради начинът, по който провеждат съдебната реформа у нас; заради личността и действията на главния прокурор; заради липсата неговите действия; заради липсата на главен прокурор; заради неотчетност при неговата фигура; заради липсата на независим орган, който да бъде натоварен с разследването на евентуални престъпления или нарушения от страна на главния прокурор; заради неяснотите, които има около бъдещата промяна на Конституцията, която много от панелистите определиха като, меко казано, “тревожна"“.

От българска страна участват вицепремиерът по съдебната реформа и външен министър Екатерина Захариева, заместник главният прокурор Красимира Филипова и заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова.

В заседанието участват още представители на Венецианската комисия към Съвета на Европа и други европейски институции. В разговорите ще се включат още представители на българското гражданско общество.

Отбелязано е било, че ситуацията с печатните медии се влошава, както и, че те са в ситуация на монопол, тъй като се владеят от един олигарх, както и телевизиите.

Журналистът предполага, че въпросът ще бъде разгледан по-късно на пленарна сесия, както и че към България ще бъдат отправени съответните препоръка по главата „правосъдие„ и “вътрешен ред“.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here