Траур във Великобритания, крал Чарлз III ще направи обръщение

"Моментът, в който историята спира", така Би Би Си определи новината за смъртта на най-дълго управлявалият британски монарх кралица Елизабет Втора, предаде БНР.

Държавен глава на Обединеното кралство вече е синът ѝ – крал Чарлз Трети. От днес започва траур в страната, а държавното погребение ще се състои до две седмици.

В знак на траур след кончината на кралица Елизабет Втора знамената пред посолството на Великобритания в София и пред резиденцията на посланика на Обединеното кралство в столицата са свалени наполовина. Пред двете сгради има оставени цветя в памет на кралицата.

Новият крал на Обединеното кралство Чарлз Трети и съпругата му Камила, която сега е кралица-консорт, останаха в Балморал през нощта, заедно с другите деца на покойната кралицата – принцеса Ан и принцовете Андрю и Едуард. Те бяха придружени също от съпругата на Едуард – Софи, както и от внуците на покойната кралица и синове на Чарлз– принцовете Уилям и Хари.

Новият крал Чарлз Трети ще оглави траура, след като днес се завърне от Балморал, където прекара нощта. Кралицата почина вчера следобед в шотландското си имение.

В Лондон Чарлз Трети ще направи обръщение към нацията, от което вероятно ще научим повече подробности какво ще се случва през следващите дни. Днес за първи път в качеството си на крал той ще се срещне с британския премиер Лиз Тръс.

Камарата на общините няма да отвори както бе планирано в 9.30 по Гринуич, това сега ще стане по обед местно време.

Депутатите в Камарата на общините и благородниците в Камарата на лордовете ще бъдат поканени да отдадат почит на покойната кралица по време на сесия, ръководена от Лиз Тръс, която може да продължи до късно вечерта.

Не се очаква правителството да върши днес никаква друга работа, освен ако не възникне нещо изключително извънредно. Тръс и висши министри ще посетят обществена възпоменателна служба в катедралата „Сейнт Пол“ през деня.

По-късно правителството ще потвърди продължителността на националния траур, който се очаква да бъде около 12 дни.

Ще бъде определен и денят на погребението, който вероятно ще бъде официален почивен ден под формата на Ден на национален траур.

В централен Лондон ще бъдат възпроизведени 96 топовни салюти, колкото бяха годините изживени от кралицата.

Навсякъде по сградите на монархията и официалните правителствени сгради, на сгради и бази на въоръжените сили знамената ще бъдат свалени наполовина.

На много места ще се проведат възпоменателни събития, ще има книга за изказване на съболезнования.

Държавно погребение трябва да бъде организирано в рамките на две седмици, най-вероятно на десетия ден.

Източник: ФАКТИ

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here