„Росатом“ се присъедини към Глобалния договор на ООН

Руската държавна корпорация „Росатом“ се присъедини към Глобалния договор на Организацията на обединените нации (UN Global Compact). Това е най-голямата международна инициатива на ООН за бизнеса в сферата на корпоративната социална отговорност и устойчивото развитие, която обединява 13 000 компании от повече от 160 държави.

„Росатом“ изпрати официално писмо за ангажираност до генералния секретар на ООН, с което потвърждава стремежа си да реализира десетте принципа на Глобалния договор в областта на правата на човека, трудовите отношения, околната среда и борбата с корупцията*. Корпорацията се ангажира да направи Глобалния договор на ООН и принципите му част от стратегията, културата и дейността си.

На 5 октомври е получено официално потвърждение за одобрение на заявлението на „Росатом“ от представителите на UN Global Compact. „Най-високите социални стандарти, екологичната отговорност и безопасност исторически са част от парадигмата на атомната индустрия. Подкрепата на седемнадесетте цели за устойчиво развитие на ООН е много важен аспект от корпоративната стратегия на „Росатом“. Това лято бе приета отрасловата Политика в областта на устойчивото развитие. В своята работа „Росатом“ се стреми към създаване на комфортна среда за живот и осигуряване на отговорно отношение към околната среда и природните ресурси. Радвам се, че експертите от Глобалния договор на ООН потвърдиха нашето заявление. За нас това е още един знак, че усилията ни на руския и международния пазар получават висока оценка от глобалната общност“, коментира генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов.

*Десетте принципа на Глобалния договор на ООН

1. Зачитане и подкрепа за опазването правата на човека.

2. Гаранция за необвързване с действия, нарушаващи правата на човека.

3. Приемане свободата на сдружаване и ефективно признаване на правото на колективно договаряне.

4. Премахване на всякакви форми на насилствен и принудителен труд.

5. Ефективно премахване на детския труд.

6. Изкореняване на дискриминацията по отношение на правото на труд и на професия.

7. Подкрепа за превантивните подходи в опазването на околната среда.

8. Подемане на инициативи, стимулиращи поемането на по-голяма отговорност към околната среда.

9. Насърчаване развитието и разпространението на технологии, щадящи околната среда.

10. Подкрепа на антикорупционни инициативи и политика на прозрачност.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here