Проф. Константинов: Рядък тип малоумие ще е, ако сега има машинно гласуване

Проф. Михаил Константинов в разговор с Илиана Беновска по “Канал 3” и “Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Ситуацията в България; Възможно ли е провеждането на избори в ситуацията на коронавирус?; Как другите държави провеждат избори?

Проф. Константинов коментира, че вероятно никой не знае какво се случва в държавата и по света. “В един период между 4 и 8 месеца, най-късно до 28 март догодина, трябва да се проведат изборите за 45 НС. Дотогава, както се очертава, коронавирусът ще си вилнее с всичка сила и това поставя в технически и в медицински смисъл въпроса – как ще гласуваме. Няколко държави вече проведоха някакви избори в подобни кризисни условия.

Особено трагичен беше примерът на Франция” подчерта Константинов. Той обясни ситуацията там – на 15-ти март гласуване на първи тур на местните избори и 2 седмици по-късно броят на починалите на ден е скочил от 400 на 1300 и очевидно хората масово са се заразили. Според негови изчисления, ако изборите се проведат в България, това би означавало няколкостотин починали души на ден.

“Депутатите ще си мерят вотовете, това е много важно, но е добре да помислят как да спасят българите, които така или иначе ще гласуват – било на предсрочни, или редовни избори” призова анализаторът.

Полша и Македония също са провели избори, но са взели мерки – гласували са в продължение на 3 дни – първи ден за хора, които евентуално са заразени от коронавирус и са контактни лица, на втория ден са гласували по-възрастните избиратели, а в последния всички останали, което предотвратява струпването на млади и стари на едно място.

“Не ми е известно някоя държава да гласува с машини, по време на коронавирус, защото това е някакъв рядък тип малоумие. Само си представете първият, който е заразен, пипа екрана и след това го пипат няколко стотин души и голяма част от тях се заразяват и съответно част от тях умират. Искам да припомня, че смъртността от коронавирус е между 5 и 9 % и не е толкова малка. Оказва се, че около 5 на 100 от хората са преминали през вируса.

Вече имаме над 200 000 теста, от които 160 000 са на различни хора и те категорично показват, че около 5 на 100 от българите са с положителен PCR с или без симптоми. Това е доста съответно на останалите държави” коментира Константинов. Според професора за провеждане на изборите трябва да се приемат законодателни промени, които да гарантират 100 % медицинска сигурност и всичко останало би било убийство на невинни хора.

Вотът на недоверие; Честност на изборите; Мъртвите души в избирателните списъци; Дистанционно гласуване

“Изкушавам се да попитам любимия въпрос на “Беновска пита” – Кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България? Знаете, че предстои вот на недоверие, внесен от страна на БСП и които вероятно ще бъде подкрепен и от ДПС.

За машинното гласуване бих искала да бяхте по-конкретен да кажете, че то се иска от президента Радев, от Корнелия Нинова и от Мая Манолова и може би от други, които са по протестите, не съм напълно точно в момента. НС няма и управляващото мнозинство подобна нагласа. Вариант А – ако този вот на недоверие във вторник с гласуването е неуспешен – остават ГЕРБ и ОП” отвори темата Беновска.

Анализаторът припомни, че последните 29 години е имало десетки вотове на недоверие и нито един вот не е минал. “Един единствен друг вот, който поиска Филип Димитров – вот на доверие, но това е друго.

Там са друго мнозинство и си има процедура. Той го поиска, не издържа и той и правителството на Филип Димитров падна и ако забелязвате – тогава нямаше нови избори, защото същото НС 36-тото излъчи правителството на проф. Любен Беров, така че съвсем не е казано, че ако вотът е успешен за БСП и правителството на ГЕРБ падне, ще има нови избори.

Няма такъв филм. Нови избори ще има единствено, ако след парламентарната рулетка се окаже, че няма избрано правителство, тогава парламентът си отива, тъй като е негоден да изпълни основното си изискване, а именно да излъчи управление” обясни Константинов.

Беновска обясни за зрителите и слушателите, че парламентарната рулетка е първият ход след успешен вот на недоверие и управляващото мнозинство получава право да състави правителство и ако не може – втората по големина политическа сила, в случая БСП, трябва да го направи, но ако и тя не успее – третият мандат се връчва на политическа сила по преценка на президента.

Константинов довърши, че ако и третият мандат е неуспешен, парламентът се разпуска и се отива на предсрочни избори, а президентът назначава служебен кабинет, който в срок до 60 дни трябва да проведе изборите. “Вариант А – ако вотът мине, ГЕРБ и ОП трябва да съставят нов кабинет. Виждате ли го това като възможност – отново Борисов да бъде премиер или да не бъде премиер?” попита Беновска. Анализаторът каза, че не се занимава с политическо врачуване, защото е математик и работи с точни данни, а това на кого ще му издържат нервите, кой какво ще направи е “гадаене на боб”.

Беновска обясни, че го е попитала, защото освен, че е математик и ръководи “Информационно обслужване”, което обезпечава коректно, точно и морално провеждане на изборите, е и отдавна в политиката и няма как да не анализира. “Виждате ли, все пак, Борисов в кондиция да продължи да управлява?”

Константинов отговори, че не иска да коментира този въпрос, защото “Информационно обслужване” съвсем скоро ще участва в обработката на резултатите от изборите, когато и да са те, защото няма друга голяма и компетентна фирма, която да свърши това и в някакъв смисъл той става страна, страничен рефер. “Най-големият рефер на терена е ЦИК, тя казва кога има дузпа, кога им гол, кога няма, а страничният рефер нещо си отчита.

Той няма право да стои на страната на нито един от отборите, защото няма да е честно. Ние ще осигурим абсолютно безпристрастно, точно и коректно обработване на изборните резултати, както винаги сме го правили, а другата гаранция за честност на изборните резултати в България е това, че всички 12 000 избирателни комисии у нас са съставени от представители на различните политически сили. Не виждам с какво лице и с какво нахалство някоя политическа сила казва, че ще я излъжат като във всяка секция има неин представител.

Тя някакви идиоти ли е изпратила в секциите, на своите хора ли не вярва, или говори обикновени глупости?” каза Константинов и подчерта, че това е най-големият гарант за честност на изборите. “Да, но знаете, че винаги, когато наближат избори или се проведат избори, излиза на бял свят една колода от карти – първата, от които, е колко са мъртвите души в списъците, втората е купуването на цигански гласове” каза Беновска.

Проф. Константинов отговори, че мъртвите души са около 1 милион. “В България има 6 950 000 граждани, налични в страната. Малко се увеличиха, защото се върнаха някакви хора от малцинствата и се върнаха студенти, които сега успешно участват в протестите. Да са живи и здрави! Така че наличните хора са надминали малко над 7 000 000.

В избирателите списъци има към 6 800 000 имена, а избирателите в България са не повече от 5,9 – 6 000 000. Едни 900 000 имена са на фантоми, тоест – хора, които не присъстват в страната, но имената им висят в избирателния списък. Не ме питайте защо вече 30 години има фантоми. Те се появиха още по време на изборите за ВНС, тогава даже доста от тях гласуваха, но след това никой не направи опит да ги махне. Това е проблем на политиците. Те трябва да вземат някой от успешните модели за премахване на фантоми” коментира Константинов.

Анализаторът отвори темата за дистанционното гласуване – по интернет или по пощата, но и двата случая трябва да се направи конституционна поправка, защото в момента в конституцията пише, че вотът е таен, но при дистанционното гласуване тайна на вота няма и не може и да има, но “тайната на вота не е някаква свещена индийска крава” и може да бъде премахната, за да се направи дистанционно гласуване без да се нарушава конституцията.

Константинов каза, че на големия референдум в Русия, “от който Путин ще управлява докрая на живота си”, в някои големи изборни райони са гласували онлайн, но с приключването на изборния ден в интернет са се появили списъци на всички гласували по интернет, заедно с личните им данни и техния избор.

“Ние трябва да се научим да живеем с това нещо, или да се борим срещу него, но то не е толкова просто. Когато някои хора кажат – дайте това да стане – хубаво, обаче, бъдете готови още същата вечер да прочетете личните си данни в интернет и как сте гласували” подчерта проф. Константинов.

Как ще се гласува?

“Ако има предсрочни или редовни избори, ще се гласува по установения в момента по закона за изборите и конституцията начин – с бюлетини, без машини и без дистанционно гласуване. Така ли?” попита Беновска. Константинов подчерта, че в момента законоустановеният начин е само с машини, а всяка машини приема максимум 180 гласа, което означава, че в големите секции трябва да има по 3-4-5 машини.

“Всички секции, които имат над 300 избиратели, а те са 9000 и нещо, там ще се гласува само с машини” подчерта анализаторът. Професорът смята за “тъпота” това, че политиците са склонни да “убият” неколкостотин българи като ги накарат да гласуват, а това не трябва да се допуска, защото първа грижа на политиците е запазване живота и здравето на българина.

“Да разбирам ли, че Вие казвате, че ако има предсрочни или редовни избори в епидемия на коронавирус, трябва да се промени законът за гласуването и да се премахнат машините?” попита Беновска, а Константинов отговори, че не казва това нещо и призовава политиците да осигурят 100 % медицинска безопасност и припомни, че в Европа 1 % от населението гласува с машини – Брюксел и близката околност и не е това важното, а животът и здравето на хората.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here