Проф. Киров: В България лъжеш и ставаш министър-председател. Газенето на законите се превърна в национален спорт

„В България лъжеш и ставаш министър-председател. Газенето на Конституцията и законите се превърна в национален спорт”. Това заяви проф. д-р Пламен Киров, ръководител на катедра „Конституционно-правни науки“ в СУ „Свети Климент Охридски“ пред БГНЕС. Думите му са след парламентарния доклад за комисията за Gemcorp. В документа става дума за нарушаване на законите от хората, подписали меморандума с тази компания Припомняме, след като бе назначен за служебен министър стана ясно, че Кирил Петков е имал канадско гражданство в момента, в който е подал декларация и е бил избран за министър. По-късно той бе премиер от „Продължаваме промяната”.

По-рано през деня депутатите приеха със 129 гласа "за" Доклада за дейността на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството с министър-председател Кирил Петков.

Според проф. Киров е нужно да има политически и юридически последици за политиците, които систематично са нарушавали закона и са застрашили националния интерес като са подписали съответния меморандум.

За политическите последици трябва широко да бъде разяснено на българския народ какво е свършено, какви са били намеренията и в каква степен това, което е свършено се отразява на националната сигурност на България.

„В предстоящите избори българският народ трябва да си изгради мнение за кого да гласува и дали да поощри подобни действия за в бъдеще или да ги накаже, като не гласува за лица, които са застрашили енергийната и всъщност националната сигурност на България“, заяви проф. Киров.

Вторият аспект е юридическият. „Ако от действията на лицата, които са сключили меморандума, са произтекли реални вреди, трябва да се потърси наказателна отговорност. Това може да каже единствено прокуратурата и съответно българският съд, ако прокуратурата внесе обвинителен акт спрямо тях“, заяви преподавателят по конституционно право и допълни, че моралът е индивидуално решение.

Според проф. Киров България е особена държава, визирайки канадското гражданство на Кирил Петков и подписването на меморандума с Gemcorp.

„Могат да бъдат давани примери от новата и по-далечната история на други държави, по какъв начин други общества се отнасят към подобни актове на техни политици. Примерите са в разрез с това, което се реализира у нас. При нас колкото повече лъжеш, толкова по-голяма е вероятността да станеш премиер“, каза конституционалистът.

Той даде пример със САЩ. „Например, в края на 80-те години един от обещаващите политици на Демократическата партия Гари Харт трябваше да се състезава с един от републиканците за Белия дом, но заради една лъжа, която той изрече и беше доказано, че излъга американското общество, той се превърна в политически труп. В България лъжеш и ставаш министър-председател“, повтори проф. Киров.

„Да не бъдем много строги съдници само на ПП, защото и други се възползват от техния начин на правене на политика в разрез със закона. Това не е само техен патент. То се превърна в национален спорт да се гази законодателството“, допълни проф. Киров.

Източник: ФАКТИ

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here