Приеха мораториума върху концесиите и назначенията, предложен от Манолова

 Приеха мораториума върху концесиите и назначенията, предложен от МаноловаПриеха мораториума върху концесиите и назначенията, предложен от Манолова

Управляващите се превърнаха в комисия по трудоустрояване, заяви Манолова в пленарна зала

Само за месец са започнали 71 конкурса на различни нива в администрацията, подчерта Манолова

Със 151 гласа „за“, без „против“ и “въздържали” се бе прието Решение за мораториум върху действията на Министерския съвет в оставка, предложено от председателя на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова. Предложението бе внесено съвместно с „Има такъв народ“.

Мораториумът обхваща отдаването на концесии и налагането на концесионни такси, сделки с движимо и недвижимо имущество на публичните предприятия, както и назначенията в държавната администрация и промените в ръководствата на държавните дружества и болници.

В обхвата на решението са и решенията за търсене и проучвания на подземни богатства, предоставянето на държавни заеми и разпоредителните сделки.

Управляващите се превърнаха в комисия по трудоустрояване. През последните месеци назначенията в бордовете на публичните предприятия и в държавната администрация са счупили своеобразен рекорд. От последния месец има 71 конкурса започнали на различни нива в администрацията. Кадри на ГЕРБ се трудоустроиха в държавната администрация и в бордовете на държавни предприятия, каза Манолова в пленарна зала в качеството си на вносител на проекта на решение.

След изборите на 4 април кабинетът в оставка „Борисов-3“ не спря да раздава концесии за плажове, за подземни богатства и строителни материали. Раздават се пари с постановления и решения на Министерския съвет, продължават се договори чрез сключване на анекси към тях, допълни Манолова.

Пилеенето на пари и насочването им към определени икономически субекти трябва да бъде спряно. Неморално и нечестно спрямо българските граждани е това да се прави между две правителства, категорична бе тя.

Манолова подчерта, че огромна част от назначенията в бордовете на публичните предприятия и в държавната администрация вече са факт. Вместо да спорим кой първи и кой втори е предложил мораториум, от „Изправи се! Мутри вън!“ внесохме промени в Закона за лечебните заведения. Изваждаме лечебните заведения от Закона за публичните предприятия и даваме възможност министърът на здравеопазването да започне нови конкурси, включително и в ИСУЛ, каза още тя.

Днес внасяме и промени в Закона за публичните предприятия. Те ще дадат възможност всички назначения на партийни „калинки” по високите нива на държавните и публичните предприятия, регулаторите и органите да са ревизирани от съответните следващи министри, независимо дали са редовни или служебни. По преценка на всеки министър, във всеки един сектор, ще има възможност за започване на нови конкурси – прозрачни, публични, в които кандидатите няма да са оценявани по партийна принадлежност, а по техните качества, обяви Манолова.

Тя заяви, че тези конкурси ще могат да бъдат подложени на съдебен контрол, тъй като в момента един конкурс не може да се обжалва от участниците в него. Предлагаме съдът да се произнася по всички спорни назначения и следващите министри да започнат наново спорните конкурси, обясни Манолова.

Назначиха се кадри и никой не може да възрази. Тези, които искат отмяна на спорните конкурси, могат да подкрепят промените в Закона за лечебните заведения и в Закона за публичните предприятия, категорична бе тя.

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here