ПЕТКО АСЕНОВ:МОРАТОРИУМ СРЕЩУ СЪБАРЯНЕТО НА ПОСТРОЙКИ И КЪЩИ НА РОМИТЕ В РОМСКИТЕ КВАРТАЛИ!

ПЕТКО АСЕНОВ:МОРАТОРИУМ СРЕЩУ СЪБАРЯНЕТО НА ПОСТРОЙКИ И КЪЩИ НА РОМИТЕ В РОМСКИТЕ КВАРТАЛИ!
Петко Асенов:Служебно правителство начело със Стефан Янев да приеме постановление мораториум за отсрочване, въздържане от действие срещу бутането на къщи и постройки до приемането на изработения план-програма на Съюз на архитектите в България, Световната ромска организация, Национален съвет на ромите в България.

Приетите изработени мерки приети на две национални конференции “Перспективи на младите роми в България” през декември 2018 г. и през месец декември 2019 г. Конференциите проведени в гр. София, в Националния съвет на Български червен кръст.

В конференциите участваха представители на ромски неправителствени организации и държавни институции: Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика, Държавна агенция за закрила на детето, Главна дирекция на националната полиция, Държавна агенция „Национална сигурност” /ДАНС/, Агенция по заетостта, Агенция за социално подпомагане, Областни дирекции на МВР, Български държавни железници, Национална компания „Железопътна инфраструктура,Ромски образователен фонд, Български Червен кръст, Ромските общности, Омбудсман на Република България, Съюз на архитектите в България, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР, Столична община, Национално сдружение на общините, неправителствени, професионални, религиозни, образователни и медицински общности и организации.

ПРЕДЛАГАМЕ СПЕШНО ДА СЕ ПРИЕМЕ:
ПРОГРАМА ПЛАН-СЦЕНАРИЙ ЗА ДЕЙНОСТИ ПО РЕАЛИЗАЦИЯ НА СЪВМЕСТНА ИНИЦИАТИВА ЗА „ЗАКОННИ И НЕЗАКОННИ КЪЩИ И ПОСТРОЙКИ ПРИ БЕДСТВИЯ И АВАРИИ И КРИЗИ, ИЗГРАЖДАНЕ НА СОЦИАЛНИ ЖИЛИЩА И ОБСЛУЖВАЩИ ЦЕНТРОВЕ“ХАРМОНИЗИРАНО РЕШАВАНЕ В ЧАСТНОСТ НА РОМСКИЯ ВЪПРОС ЗА ПОДОБРЯВАНЕ СРЕДАТА НА ОБИТАВАНЕ И ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА РЕАЛИЗАЦИЯ НА ПРОЕКТ „ЗАЕДНО ЗА НОВ ДОМ“ СЪВМЕСТНО С ОСТАНАЛИТЕ ЕТНОСИ
2. Цел на проекта „ЗАЕДНО ЗА НОВ ДОМ“:
Да се създадат условия за социализация и интеграция на ромите в Р. България с участие на ромската общност с останалите етноси в нужда в Р. България, за решаване на битовите и културни въпроси, чрез осигуряване на социални жилища и свързаните с тяхната реализация трудова заетост, обучение и превенции на сигурността.
2.1. Средства за постигане на основната цел:
2.2. Мерки за започване на дейността:
– Организиране на обществено обсъждане по въпроса с представители на ромската общност, чрез целево организирани комисари и с професионално участие на специалисти по:
– устройствено планиране, проектиране и строителство, вкл. с логистика на браншовите организации.
– пожарна безопастност,
– представители на експлоатационни дружества,
– представители на службите за превенция на бедствия, аварии и кризи,
– представители по сигурността,
– представители на културната и образователна дейност,
– представители на медицинските среди и Българския червен кръст.
2.3. Примерни въпроси за допитване чрез анкетиране:
– Готовност за закупуване на земя с минимални площи, примерно от 20 до 50 кв. м.
– Готовност за съвместно изграждане на социални жилища с ток, вода, канализация, топлофикация, телефонизация, газификация, телекомуникации и трудова заетост- в каква насока, виждания..

-Изисквания, свързани с транспортен достъп, паркиране, търговско и медицинско обслужване, училище, читалище, църква, спорт, занимания и др.
-Изисквания, свързани с готовност за изграждане на съпътстващи обществено-обслужващи и културни функции, с включване в инициативи за създаване на нова среда за обитаване, при спазване на традиции, приемственост и надграждане.
2.3. Дейности по реализация на инициативата „ ЗАЕДНО ЗА НОВ ДОМ“:
– Анализ на физическото състояние на териториите и съществуващия сграден фонд , населени предимно с роми.
– Изработване на Опорен план на ромските поселения с оценка на състоянието, което включва:
-архитектурни планове с включени санитарно-хигиенни изисквания, норми и пожаробезопастност.
-конструктивна експертиза, свързана с норми и сигурност на сградния фонд.
– Изработване на план с устройство на търпимите сгради, с допълнителни мерки за сгради, подлежащи на укрепване и стабилизиране за търпимост по изискванията на ЗУТ и саниране на опасните сгради, при съблюдаване на възможностите за нормативен достъп до всяко жилище и създаване на медицински пунктове, обслужващи и културни обекти.

– Изработване на Устройствени планове за временно настаняване, преди санирането на опасния сграден фонд.
– Създаване на мерки за функционално съвместяване на бъдещи жилищни и обслужващи сгради за обитаване, свързано с останалите български етноси .
– Изработване на План-програма за действие с икономически, времеви показатели и етапност за реализация на проекта „ЗАЕДНО ЗА НОВ ДОМ“.
-Изработване на пилотни проекти с отчитане спецификата на проблемите за отделните видове общини и поселения.
– Изработване на законодателни промени, свързани с реализация на проекта „ЗАЕДНО ЗА НОВ ДОМ“.

Важно!
Проектът „ЗАЕДНО ЗА НОВ ДОМ“ не почива на безвъзмездно получаване на жилище, обслужващи и културни площи, а на създаването на условия за участие на всички заинтересовани страни, включително за експлоатация, свързана с опазване на околната среда, пожаробезопасност, сигурност и хигиена на обитаването.
2.4. Изразяваме своята готовност, според компетенциите си, да положим заедно усилия за решаването на проблема на ромите в България и с така наречените ромски „гета-поселения“, като за целта е необходимо да се започне работа съвместно със Съюза на архитектите в България по реализация на Проект “ЗАЕДНО ЗА НОВ.
Петко Асенов
Главен комисар на ромите в България
Председател на Национален съвет на ромите в България

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here