Още не е ясно дали Илон Мъск е с коронавирус

Ексцентричният изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск съобщи по-рано през седмицата в социалните мрежи, че е провел четири теста за COVID-19 за един ден, два от които са положителни и два отрицателни. Все още не е ясно дали Мъск има вируса, но новината веднага породи опасения дали диагнозата ще повлияе на плановете на SpaceX да изпрати астронавти на мисия до Международната космическа станция този уикенд, съобщава CNN, цитирана от БГНЕС.

Мъск публикува кратка поредица от съобщения в Туитър, заявявайки, че през последните няколко дни е имал „леки настинки“, „кашлица“ и „лека треска“. Той добави, че се надява да получи резултатите от PCR тест, който е по-точен от бързия тест, който Мъск каза, че е направил, в рамките на 24 часа.

Междувременно туитовете на Мъск отекнаха в цялата страна до Космическия център Кенеди във Флорида, където четирима астронавти се подготвят да пътуват в космоса на борда на капсула SpaceX Crew Dragon в неделя.

Шефът на НАСА Джим Бриденстин, който трябваше да проведе рутинна пресконференция в петък сутринта, каза пред репортери, попитали го за съобщенията на Мъск, че според политиката на НАСА Мъск трябва да бъде в карантина и SpaceX ще се опитат да определят кой може да е бил в контакт с него.

В петък вечер, по време на поредната рутинна пресконференция, служители на НАСА и SpaceX от Космическия център Кенеди заявиха, че проследяването на контактите е до голяма степен завършено и никой от съществено значение за мисията през уикенда не е изложен на риск от заразяване.

Астронавтите почти със сигурност не са изложени на риск, според заместник-директора на полетните операции на НАСА Норм Найт.

Космическата агенция редовно е тествала всеки, който е бил близо до екипажа. Още преди пандемията астронавтите на НАСА се придържат към правилата за карантина преди полета, за да гарантират, че не носят болест в космоса, където вируси и бактерии могат да се разпространят бързо между членовете на екипажа. НАСА също така прилага по-строги мерки в отговор на COVID-19.

В продължение на две седмици преди изстрелването астронавтите са били в "строга карантина", което означава, че са "напълно изолирани" и не могат да бъдат близо до никого извън екипа за изстрелване, дори и своите семейства, каза Найт. Мъск също, добави той, няма да може да влезе в съоръжението на НАСА в деня на старта.

"Това е ограничен достъп", каза той. „Няма значение дали сте Илон Мъск или Джим Бриденстин. Ако някой е компрометиран, тогава няма да ви позволим да се приближите до екипажа. И всичко това е, за да защитим мисията като цяло.

Не е ясно дали Мъск е планирал да присъства на изстрелването във Флорида, въпреки че той често е забелязван при контрола на изстрелването на SpaceX в Космическия център „Кенеди“ по време на големи мисии на SpaceX.

Шефът на пилотираната програма за космически полети на SpaceX Бенджи Рийд заяви, че центърът за управление на мисии на SpaceX в Хоторн, Калифорния, отговаря на строгите правила за здраве и безопасност. Служители, играещи ключови роли в процеса на изстрелване, са тествани, контролирани за температурата и поставени под карантина, за да е гарантирано здравето им преди мисията през този уикенд.

Рийд също така призова обществеността да не пренебрегва COVID-19, ако реши да наблюдава изстрелването от земята във Флорида този уикенд.

„Знаем, че всички са много развълнувани от изстрелването и от възстановяването на пилотирания космически полет като цяло“, каза Рийд. „Със сигурност молим всички участващи, ако дойдете да видите старта, моля, носете маските си и следвайте насоките за социално дистанциране. Направете правилното нещо там, за да запазите всички в безопасност.

Мисията трябва да излети в неделя в 19:27 ч. /време в Маями/. Първоначалната дата на стартиране беше събота вечер, но служителите я забавиха поради неблагоприятни метеорологични условия, съобщиха служители на НАСА и SpaceX.

Всъщност, медицинските специалисти са наясно, че бързите тестове за антитела могат да бъдат неточни и да доведат до фалшиви отрицателни или, по-странно, фалшиви положителни резултати.

PCR тестовете, от друга страна, могат да отнемат един ден или повече, за да обявят резултатите, но те са много по-точни.

Това е така, защото PCR тестовете търсят признаци на генетичния материал на вируса, докато антигенните тестове търсят един от вирусните протеини или малка следа от присъствието на вируса. И въпреки че и двата вида се основават на назален тампон, PCR тестовете изискват сложни специализирани лаборатории и обучени техници за извършване.

Джесика Оферджост, мениджър по комуникациите, отговори в изявление по имейл до Си Ен Ен Бизнес, че компанията "е наясно със съобщенията на Мъск в Туитър и се опитва да получи информация, по-съгласувана с процеса ни на управление на качеството".

"Въпреки че научната общност се съгласява, че нито един диагностичен тест не е перфектен, ние стоим зад качеството, полезността и науката на нашата система“, се казва в изявлението. „Има много фактори, които могат да доведат до несъответстващ резултат. Както ясно посочваме в нашите инструкции за употреба, отрицателните резултати трябва да се разглеждат в контекста на конкретна ситуация на пациента и да се потвърждават с молекулярен PCR анализ, ако е необходимо за по- нататъшни действия по отношение на пациента “.

В съобщенията си Мъск подчертава, че очаква да получи резултатите от своя PCR тест, както и че в момента вече не изпитва никакви симптоми.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here