Откриха най-старите сперматозоиди в света

Екип от палеонтолози смята, че са открили най-старите сперматозоиди в света, запазени в мънички ракообразни в парче кехлибар в Мианмар на 100 милиона години, съобщава БГНЕС, позовавайки се на предаде АФП.

Най-старите известни примери от преди това са на 17 000 000 години, според екипа от експерти, ръководен от Уанг Хе от Китайската академия на науките в Нанкин. Сперматозоидите са открити в остракод, вид ракообразни, които съществуват от 500 000 000 години и днес се срещат в много океани, твърдят учените.

Те са намерени в тялото на женски екземпляр, което показва, че тя трябва да е била оплодена малко преди да бъде хваната в капана на дървесната смола. За да бъде находката още по-специална, сперматозоидите също са описани като „гиганти“, с размер до 4,6 пъти по-големи от размера на тялото на мъжкия. "Това е еквивалентно на около 7,30 метра при 1,70-метров човек, така че се изисква много енергия, за да бъдат произведени", каза Ренате Мацке-Караш от университета "Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен, съавтор на изследването.

Вкаменените черупки от остракоди са често срещани, но намирането на екземпляр с „меки части“ е рядкост, посочват експертите. По време на периода Креда (преди около 145 до 66 000 000 години) въпросните остракоди вероятно са живели в крайбрежните води на днешен Мианмар. Това откритие показва "че размножаването с гигантски сперматозоиди не е еволюционна екстравагантност на ръба на изчезването, а сериозно дългосрочно предимство за оцеляването на даден вид", пояснява изследователят.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here