Нов списък с най-евтините автомобили в света (един от тях се продава и у нас)

Експерти от канадското издание HotCars съставиха списък с най-евтините автомобили от цял ​​свят. Той включва осем автомобила, които са компактни, лесни за управление, имат двигатели с ниска мощност и като правило – най-основното ниво на безопасност, с което даден модел може да бъде пуснат на пазара. Място в списъка получи една руска кола – Lada Granta.

Сред моделите, избрани от изданието, са коли от Китай и Индия, както и от Европа и САЩ. Най-скъпата кола в списъка е Mitsubishi Mirage, на стойност 14 990 долара. Съставителите на тази класация отбелязват, че японският хечбек е подходящ за непретенциозни шофьори, които разглеждат автомобила единствено като транспортно средство от точка А до точка Б.

На седмо място се класира двуместният Smart ForTwo – най-евтиният автомобил в Европа, цената на който започва от 14 650 долара. Малкият хечбек със задно задвижване, особено удобен за тесните европейски улици, се произвежда във фабрика във Франция и се продава в 46 страни по света.

На шесто място е Chevrolet Spark с цена от 14 400 долара, който се продаваше и под марката Daewoo, преди да бъде закупен от General Motors през 2002 година. Въпреки че Spark е най-достъпната нова кола на американския пазар, тя струва четири пъти повече от най-евтината кола в Индия.

Следващата в списъка е румънската Dacia Sandero – най-бюджетният модел, предлаган във Европа е на цена от 8300 долара. Автомобилът е на поточната линия от 2007 година и оттогава е променил три поколения. Новото поколение се предлага и у нас, като цената за България започва от 19 600 лв.

Четвъртото място отива при Lada Granta. Най-евтиният модел на АвтоВАЗ е с цена от 6 700 долара и отдавна е бестселърът на автогиганта в Толиати. Както канадците отбелязват, Lada е известна със своето лошо качество и ниско ниво на безопасност, поради което постоянно се превръща в герой на шегите в мрежата.

Третата позиция заема единственият електрически автомобил в класацията – Hong Guang Mini EV, който се нарежда на второ място по популярност сред "зелените" автомобили в Китай след Tesla Model 3. Малкият автомобил беше пуснат миналото лято, а до януари 2021 г. са продадени 160 хиляди копия. Цена – от $ 4 400.

Maruti Suzuki Alto се класира на второ място с цена от 4100 долара. Хечбекът с четири врати е най-продаваният и един от най-евтините автомобили в Индия.

И накрая, най-достъпният автомобил в света е Renault Kwid, специално проектиран за индийския пазар, който се продава от 2015 година. Можете да го купите само за $ 3 900.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here