За новия пътнически свръхзвуков самолет на Virgin Galactic (спойлер – много е бърз)

Компанията Virgin Galactic  представи проект на своя нов свръхзвуков пътнически самолет. Той ще бъде създаден заедно с Rolls-Royce. Според представители на Virgin Galactic, новият самолет ще достигне скорост от Мах 3, тоест три пъти по-бърза от скоростта на звука. Числото на Мах (или само мах, означава се с M) е отношението на скоростта на дадено тяло към скоростта на звука в средата, в която то се движи. Иначе в кабината ще могат да се поберат от 9 до 19 човека в зависимост от версията.

Надморска височина на полета ще е над 18 километра (за сравнение, гражданските пътнически самолети обикновено летят на надморска височина от около 10 километра, а средната скорост на най-бързия пътнически самолет  Concorde е Мах 2). И въпреки че Concorde лети от 1976 до 2003 година, на практика не носи печалба на създателите си (животът на другия свръхзвуков пътнически самолет Ту-144 пък беше е още по-кратък. Пътническият трафик с него се осъществяваше само за седем месеца от ноември 1977 до юни 1978 г.).

Причината бяха твърде високите експлоатационни разходи. На първо място – за гориво. Въпреки това сега през 21 век търсенето на "скорост" продължава. Ето защо всички наблюдават съдбата на няколко свръхзвукови проекта с голямо вълнение. Освен Virgin Galactic, например, Boom Supersonic (той ще се нарича Overture) прави собствен самолет.

Създателите уверяват, че новите свръхзвукови самолети ще бъдат много по-евтини за експлоатация, което ще направи билетите не твърде скъпи. За да направят разходите за транспорт адекватни, новото поколение свръхзвуков самолет на Virgin Galactic няма да изисква твърде много гориво. И не говорим за керосин, а за биогориво, което е по-ефективно и по-евтино. Предполага се, че първите търговски полети на свръхзвуковия самолет на Virgin Galactic  ще се извършат през 2025-2027 година.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here