Енергиен експерт пред ФАКТИ: Нищо не печелим от ”Турски поток”, а губим почти 3 милиарда

Строежът на ''Турски поток'' на българска територия, който премиерът Борисов нарича ''Балкански'', е една от много актуалните и изключително важни теми, защото в крайна сметка всичко се заплаща от българския данъкоплатец. Прави изключително силно впечатление, че голяма част от партиите, протестиращи срещу управлението на Бойко Борисов, и дума не обелват за съмнителните обстоятелства и плашещите факти около този проект, чиято необходимост за нашата страна е твърде спорна.

Активни по темата са от сдружение ''БОЕЦ'' и сайтът ''Биволъ'', които вече проведоха няколко протестни акции срещу строежа на българска територия.

Същевременно от ФАКТИ се свързахме с енергийния експерт Васко Начев, за да разберем какво е експертното му мнение за този проект, като основният ни мотив е уважаемият читател да се осведоми с обективна информация по темата.

– Г-н Начев, нужен ли е на България т.нар. ''Балкански поток'', който всъщност е ''Турски поток''?

– Дотолкова доколкото това е чисто транзитно трасе, то не оказва влияние върху нашата газопреносна система, имам предвид вътрешна, тъй като няма предвидено нито едно разклонение, при което, да речем, градът X ще получи достъп до газопреносната система чрез този проект. В този ред на мисли, той е чисто транзитен вариант през България и това и руснаците в прав текст го заявиха, че те нямат никакъв интерес да участват на газоразпределителния център – прословутия ''Балкан''. Друг е въпросът вече защо толкова много го искаме и т.н. Но де факто България нищо не печели от този проект. Беше казано: ''Да останем на газовата карта на Европа''. Извинявайте, но тази газова карта ще ни струва прекалено скъпо, а ефектът от това, че оставаме на газовата карта в следващите 20 години никой няма да разбере.

– В този ред на мисли, какво, или всъщност колко губи данъкоплатецът от реализацията на този проект?

– Почти 3 милиарда, които ще бъдат изхарчени. Освен всичко друго, ние имахме до 2029 г. Трансбалканския газопровод, имахме дългосрочен договор с ''Газпром Експорт'' и оттам по 150 милиона на година получавахме като транзитни такси. Сега от тези 150 милиона ще остане някаква част, тъй като посока Гърция и Македония си остават тези обеми, но те са значително по-малко. Трудно ми е да кажа колко точно ще загубим, но не са малко… 10 години по 100 милиона, да не са 150, 100 да са, защото голямото количество беше посока Турция, така или иначе. Това, че някой е решил да сменя входна точка или посоки… Има договор до 2029 г., все пак.

– Може ли с категоричност да се заяви, че този проект е геополитически и е за влияние на Русия над България?

– Абсолютно вярно е. Но не толкова за влияние в България, колкото идеята, кардиналната стратегия на този проект е да бъде затворена Европа посока ''Юг-Север'' и най-вече да бъде изолиран Трансбалканският газопровод така, че да няма достъп през него посока Украйна. Тъй като там могат да се трансферират 15 милиарда куб. м. газ на година посока Украйна, а в този вариант част от ''Турски поток'' ползва, или ''Балкански'', нека да спазваме все пак желанието на премиера, той (б.р. Трансбалканският газопровод) е блокиран, 90% от него, с новия проект. Тъй като новата част, новото трасе, то е само от Провадия до сръбската граница. Останалото е Трансбалканският с реверсивен вариант, който вместо от ''Север-Юг'' сега ще върви газ ''Юг-Север''.

– Очаквате ли проектът да бъде завършен и да влезе в експлоатация?

– Изключително деликатен е моментът, тъй като вече доста шум се вдигна около цялата история с предвидените санкции от страна на Щатите – и посока ''Турски поток'', и посока ''Северен поток-2''. Има транзитен период от 1 месец, компаниите, които участват в изграждането трябва да се изтеглят. Аз не очаквам, че подизпълнителите, които са на ''Аркад'', оказа се, че са си руски фирми, там не смятам, че ще се случи нещо. Единственото е двете компресорни станции. За двете компресорни станции изпълнител е ''Главболгарстрой''. Трябва да се изясни въпросът какви са ангажиментите от страна на ''Главболгарстрой'' с американската компания, която доставя оборудването. Разбирам, че единият компресор вече е тук, а останалите два за едната компресорна станция се очакваха. Да речем, че и те ще влезнат, защото това е договор не от вчера за днес. Въпросът е, че пускането в експлоатацията е деликатната част и за това нещо трябва да бъде даден ясен, категоричен отговор какво ще се случи. Защото ако американската компания откаже заради санкциите да участва в пускането на компресорните станции, то тогава играта загрубява. За съжаление, мълчи се по този въпрос. Виждаме от политическото говорене как ние нямало да попаднем под санкциите, но никой нищо конкретно не казва, а това е казусът, това е ''камъчето в обувката''.

– Очаквате ли и Европейската комисия да наложи санкции?

– Ако евентуално заработи този проект и ''Газпром'' трансферира повече от 50% газ от капацитета, което по договора, който е сключен са 90%, заедно с швейцарската компания, която е дъщерна на ''Газпром'', тогава ще получим 10% наказание от Европейската комисия за всеки Божи ден, в който трансферираме повече от 50%. Дотогава никой няма да се занимава с нас и да ни обръща каквото и да е внимание в тази посока.

– Ще се бърка в джоба на гражданите…

– Това ще е на по-късен етап. Сега се изказват (б.р. нашите политици), че видите ли Европейската комисия даже адмирира изграждането, разширението. Ок, но разширение на кое точно, че не мога да разбера? Ако имаше едно разклонение от този газопровод до Видин, да речем, да. Руснаците дори отказаха да имат връзка с газохранилището в Чирен. Такива газопроводи обикновено имат нужда от баланс, тъй като много по-трудно е да доставиш повече газ… Защото, примерно, от утре падат температурите и трябва повече газ, нали? Логично е. Не може от днес за утре да се вдигнат обемите, които се доставят, тъй като е от Сибир. Трябват няколко дни, за да бъде подаден повече. И за това се ползват тези газохранилища, които да запълват този недостиг. В противен случай трябва да се намали консумацията на клиентите по трасето.

Те (б.р. руснаците) не се съгласиха да има връзка това ''разширение'' на газопреносната ни система, да има пряк достъп до газохранилището. Което е изумително. Не може да казваш, че правиш разширение и в същото време ти да нямаш достъп до газохранилището.

Това са хора, които не се замислят, че все пак ще има и неудобни въпроси. След като разширяваме, защо няма връзка, защо нито един град няма да усети това разширение? Мълчи се по този въпрос, защото не е удобно да се каже истината.

– И вероятно не кореспондира с руския интерес…

– Интересът си е наш, но ние в стремежа да угодим, или ангажименти ли сме поели, един Господ знае. Но това са фактите. Говорим реално как изглеждат нещата, а не причината за тях. Ние не знаем каква е причината и едва ли някога ще разберем.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here