Доц. Кунчев: Има известно подмладяване при заразените

Въпреки сериозния ръст на заболеваемост през последните дни, България не сменя мястото си в Европа и на Балканите. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг в Министерството на здравеопазването.

България обаче заема четвърто място в Европа по ръст на заболеваемостта. На първо място е Чехия, която въведе строги мерки.

По думите му по отношение на смъртността също оставаме на пето място на Балканския полуостров и на осмо място в ЕС.

"В епидемичната ситуация в България няма особени промени, с изключение на известно подмладяване на хората, които дават положителен резултат. Но това не се отразява на броя на приетите в болници и смъртните случаи", коментира той, цитиран от bgonair.bg.

Той добави, че има и увеличение на направените тестове у нас. Премината е границата от 400 теста на 100 000 население. Кунчев обясни, че ЕС има изискване за определен брой тестове и само тогава приема резултатите представителни. България се намира категорично над този брой, каза още здравният инспектор.

"Броят на лабораториите, които внасят информация, е твърде голям, изисква сериозна обработка. Около 1500 теста се правят по линия на националното здравеопазване. Всички други бройки са направени в частни лаборатории и ние няма как да знаем причината, поради която някой се е тествал. Бързите и комбинираните тестове, преди да ги препоръчаме и ползваме, ние задължително ги даваме за валидиране в НЦПЗБ и когато потвърдим, тогава ги ползваме", добави доц. Кунчев.

Случаите в интензивни отделяния логично следвали кривата на заболеваемостта, отбеляза още доц. Кунчев.

"Ако има нещо характерно за вируса, то е, че е изключително динамичен. Не се облягаме на това, че сме на 22-ро място в Европа вече няколко седмици. Тази картина бързо може да се промени, ако не се спазват мерките", посочи още той.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here