Всяка кола “нов внос” у нас да е със сервизна история. Възможно ли е това?

Това е едно от предложенията на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители у нас. От Асоциацията настояват всяка кола, която бъде внесена на територията на България да се вписва в общ регистър.

Това да се отнася, както за автомобили, внесени от фирми, така и от такива, докарани в България от частни лица. Дали това ще се случи не е ясно и зависи от държавните органи, но още по-интересно и към момента неосъществимо според нас, е доразвиването на идеята от страна на Асоциацията.

Те настояват след записване на внесен автомобил, влязъл на територията на страната ни, той да има своеобразно досие, в което всеки (застрахователи, лизингови компании и сервизи ) да вписва какво е правено по него.

Що се отнася до сервизите, то публична тайна е, че огромна част от употребяваните автомобили в нашата страна се поддържат от такива в т.нар. "сив сектор" и само заради това идеята клони към утопия. А непреодолимите пречки към момента са значително повече.

Друго от предложенията е всеки автомобил нов внос да минава през технически преглед и след това да бъде вписван във въпросния регистър. Така би било по-трудно последваща манипулация на километражите, което е масова практика у нас.

По този начин от Асоциацията искат да се спре безконтролния внос на автомобили и тези, които ще се вкарват у нас след евентуалното приемане на предложението им, да са с някаква история и техническа изправност, което на хартия не звучи зле.

В идеята има доста добри неща, над които компетентните органи могат да размишляват, но ако бъде осъществена, това ще доведе на първо място до повишаване на цените на употребяваните автомобили, което всъщност е основната цел на вносителите на нови автомобили у нас и едва ли ще подобри качеството на масовите вносни автомобили.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here