Внимание: WhatsApp, Signal и Telegram не са безопасни!

Оказа се, че популярните приложения за съобщения позволяват на нападателите да получават лични данни на потребителите. В същото време в Telegram това се отнася дори за хора, които не са регистрирани в месинджъра, но са в списъците с контакти на потребителя на приложението. Всичко това става ясно след проучване на степента на сигурност на данните на потребителите на WhatsApp, Signal и Telegram, проведено от специалисти по киберсигурност в университета във Вюрцбург (Германия).

Резултатите са обезсърчаващи – едни от най-широко разпространените месинджъри в света не са преминали основните тестове за сигурност и позволяват на нападателите да получат достъп до поверителна потребителска информация. Те твърдят, че всеки може да получи лична информация за потребителите, като използва услугата за търсене на контакти по телефонни номера в адресната книга.

Според германските експерти при анализа на трите месинджъра са използвани малко ресурси, но те са получили достъп до много информация. Например по време на тестването са сканирани 10% от телефонните номера на потребители на WhatsApp, живеещи в САЩ. Потребителите сами въвеждат данните, като сред тях са снимките на акаунта, псевдонимите, статусите, последната дата и час на свързване с услугата и др, които стават леснодостъпни.

Въпреки факта, че такива данни не съдържат важна информация (номера на банкови карти, паспортни данни), въз основа на нея, нападателят ще може да създава фалшиви акаунти за да извърши определен вид измамна дейност. Анализът разкрива още, че повечето потребители не променят настройките си за поверителност. Експертите са изненадани най-много от Telegram, в който е възможно да се открият телефонните номера не само на регистрирани потребители, но и на техните контакти в адресната книга.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here