“Българско лято” изпрати писмо до Кирил Петков за “Магнитски”

ПП “Гражданска платформа Българско лято” изпратиха писмо до Кирил Петков, служебен министър на икономиката на Република България.

"ОТКРИТО ПИСМО

УВАЖАЕМИ, Г-Н МИНИСТЪР,

ПП „Гражданска платформа Българско лято“ следи с тревога събитията в политическия живот на България. В тях попада и казусът с Вашето канадско гражданство, но ние не се наемаме да вземем отношение по този случай – по него ще се произнесе българският съд. Вниманието ни, обаче, привлякоха следните Ваши изказвания в медиите:

1. „Възможно ли е българската Конституция да бъде подчинена на чужд акт от чужда държава?“

2. "Не може чужди държави да ни определят дневния ред“.

3. „Не може някакъв административен акт на чужда държава да предопределя още повече възможността на българския народ да избира кой да бъде народен представител, министър или президент“.

Разбира се, че не може и не трябва българската конституция да се подчинява на законите на чужди държави. Разбира се, че не е редно българският избирател да е ограничен в правото си „да избира народни представители, министър или президент“ от нормативните действия или бездействия на други държави.

Но защо тогава, г-н министър, ПП „Гражданска платформа Българско лято“ е в забранителните списъци по чуждия американски закон „Магнитски“? Защо една партия, законно регистрирана по всички правила в България, е ограничена в правото си на работа, съществуване и равнопоставено участие в избори, заради закон на САЩ?

За нас отговорите на тези въпроси са ясни, но пред Вас стои най-важният въпрос: В качеството си на министър на икономиката, г-н Петков, ще защитите ли независимостта на България и ще инициирате ли премахването на ПП „Гражданска платформа Българско лято“ от забранителния списък „Магнитски“?

Вярваме, че от позицията, която заемате – на потърпевш и на министър на икономиката, Вие имате и правомощията, и мотивацията, и инструментите да промените тази несправедливост. Вярваме, също така, че не бихте позволили българският закон да мери с двоен стандарт Вашия и нашия казус.

Очакваме с нетърпение Вашите последващи действия и се надяваме да поставите началото на премахването на възможността да има намеса на чужди държави във вътрешните работи на страната ни. Защото България е свободна и демократична държава и нашите политици трябва да са първите, които да защитават нейната независимост и добро име."

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here