България има нужда от ревизия и инвентаризация на музеите

България има нужда от ревизия и инвентаризация на музеите
Стефан Пройнов: Не е градска легенда, че се крадат и подменят монети и артефакти от музеите. Има хора, които твърдят, че дарени или конфискувани предмети или монети от органите на МВР и оставени на съхранение или предадени с протокол за дарение към някои музеи, но след време са виждани продадени в чужбина.

Ако имаше централен регистър със снимка и по-точно и детайлно описване на монетите и артефактите може би нямаше да се случва това или поне с такива мащаби. Някои престъпления не могат да се обяснят с бедност, други могат да се обяснят с алчност, но престъплението си е престъпление било то по служба или злоупотреба с власт. Описът в приемно предавателните протоколи от типа монета от бял метал и монета от жълт метал е поле за корупционна практика. Всичко трябва да е придружено със снимка и детайлно описание за да няма спекулации. Така, ако има централен информационен регистър и всичко се складира в една обща дигитализирана цифрова база ще е по-лесно и за провеждане на изследвания и достъпът до нея ще бъде в полза и на археолози, и на историци както и на службите за противодействие и извършващи превенция срещу престъпността.

Това, което се случва най-често се обяснява със смъртта на починали директори на музеи, че то по тяхно време било станало, но оправдание за ограбването на исторически и археологически и културни паметници свързани с националното и световно културно наследство няма. Трябва час по-скоро да се въведе ред, а виновните да понесат тежестта на закона.

Казвам се Стефан Пройнов и искам да ви попитам според вас краде ли се от музеите? Чували ли сте за такива случаи? Някой превърна археологията в бизнес – наемат се работници, плащат се заплати, няма отчетност какво излиза, не се плащат осигуровки на наемните лица някак си по бандитски се бърза да се извади колкото се може повече от земята ни. Безконтролност и безотчетност и липсата на стриктно описване и снимки някак си създават среда, в която всичко може да се подмени или продаде на черният пазар.

Пройнов: Някак си държавата не се бори с мафията, тя само я финансира в това „опазване на историческото ни наследство”. Време е за един нов закон, който да гарантира и на иманярите, и на археолозите едни ясни правила кой какво може и кое колко струва и вместо държавата да спонсорира прекалено скъпи археологически разкопки за примерно 2 000 000 лева и да получи накрая две железни ножки и няколко върхове на стрели и два чувала начупени грънци да въведе ясни правила и задължени строги санкции на нарушителите и щедри финансови стимули за намирвачите.

Някой ще кажат то държава няма, но аз ще им кажа, че всички ние сме държавата заедно и ако не си подредим нашата държава никой няма да дойде, а нашето историческо наследство ще се продава на черният пазар, представяйки го за чужда култура и с фалшив произход.

Стефан Пройнов: Ще завърша с думите на Иван Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло – какво ще да му завещайш?”!

Защото длъжни сме не само към нашите предци, а към идните поколения да опазим и предадем културно историческата памет на България на идните поколения.Аа

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here