Бургас може да остане без вода

Водна криза в земеделието догодина и кал от чешмите по южното Черноморието – за това предупреди еко министърът Емил Димитров. Месеци наред държавата не е направила нищо, за да се решат проблемите с язовирите, обяви екоминистърът в специално изказване в Народното събрание.

Според Димитров от много време са подготвени планове и стратегии за действие, които отлежават. Димитров помоли за помощ народните представители за да започне да се действа по проблема.

Димитров обясни, че става въпрос за язовир "Камчия". "От януари МОСВ пише 10 пъти отчети, графици, 10 пъти пращаме информация и до Министерския съвет, направили сме два консултативни съвета по водите. Всички са взели единодушно решение, че в случай, че трета година има суша, потреблението е в стандартните размери и обеми, Бургас ще остане без вода за питейно битово снабдяване", каза министърът.

Южното Черноморие ще има вода до май предупреди Димитров, ако не се предприемат действия и към системата не се включи язовир "Камчия".

Министърът на околната среда и водите прогнозира сценарий "Перник 2".

"Нивата на земеделските язовири са едва на 40%. Има малко време, за да спасим язовирите", допълни той.

"Идвам като синя каска, дайте да свършим работа", призова Емил Димитров.

Опозицията беше категорична – думите на екоминистъра всъщност са оценка за работата на правителството дадена отвътре.

"Чухте я от министър на Борисов – отвътре, от кабинета, от човек, който е преживял всички тези проблеми, които описа”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

От ДПС казаха, че следва да се покани министър-председателя в парламента. "И той от своя страна или да опровергае казаното от министъра и да предложи неговото освобождаване, или да дойде тук да потвърди казаното и да подаде оставка на целия Министерски съвет, за да се сложи край”, каза Мустафа Карадайъ.

Министър Емил Димитров предупреди още, че ако няма вода в язовирите, които се ползват за производството на електричество, централите ще трябва да се захранват с въглища, което е недопустимо.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here