Армията в Мозамбик води кървави сражения с “Ислямска държава”

Правителствената армия на Мозамбик е ликвидирала за последните седем дни 59 бойци от африканско подразделение на "Ислямска държава" (ИД), съобщи министерството на отбраната, цитирано от ТАСС и ДПА.

В операцията в северната провинция Кабу Делгаду са били унищожени и шест лагера на терористите.

Вчера бунтовниците са установили контрол върху северния пристанищен град Мосимбоа да Прая, за който се сражава с правителствените сили още от април.

Същевременно бунтовниците са превзели околни села и пътищата към града и на 9 август пратеното от правителството подкрепление за гарнизона в Мосимбоа да Прая е попаднало в засада. Според южноафриканския вестник "Дейли маверик" са били убити 55 правителствени войници и 90 са били ранени.

Мосимбоа да Прая е стратегическо пристанище с население около 30 хиляди души. През него минава голяма част от инфраструктурата, която се изгражда за разработването на няколко газови находища в шелфа на Мозамбик.

Експертът по Мозамбик Алекс Винес, директор на африканската програма на "Чатъм хаус", каза днес пред ДПА, че бунтовниците действат все по-уверено, тъй като са по-добре въоръжени и организирани, а правителствените сили са изтощени и деморализирани, което личи и от боевете за Мосимбоа. Според Винес това е "неочакван удар за правителството" и конфликтът в Кабу Делгаду сега е по модела на офанзиви и контраофанзиви.

Операциите на регионалните структури на "Аш Шабаб" и ИСКАП (Централноафриканска провинция на ИД) вече трета година се разширяват в Кабу Делгаду с цел създаване там на ислямистка държава, отбелязва ТАСС.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here