Часовникът на страшния съд се приближи още повече до унищожението през 2024 г.

Часовникът на Страшния съд беше сверен отново и този път предупреждава, че човечеството се намира на ръба на катастрофата през 2024 г., тъй като стрелките му се приближават все повече и повече към т.нар. „полунощ“, пише Mirror.

Устройството измерва символично колко близо сме до момента, в който Земята ще стане необитаема. Той се актуализира ежегодно от организацията с нестопанска цел Bulletin of Atomic Scientists в Чикаго (САЩ).

„Когато часовникът удари полунощ, това означава, че е имало някакъв вид ядрен обмен или катастрофална промяна на климата, която може да унищожи човечеството. Никога не искаме да стигнем до там и не искаме да знаем как ще се случи“, казва Рейчъл Бронсън, изпълнителен директор на „Бюлетин“.

Часовникът е създаден от специалисти, помогнали за реализирането на скандалния проект Манхатън след създаването на първите ядрени бомби в САЩ, пише blitz.bg.

Последният път, когато стрелките на часовника бяха сверени беше на 24 януари 2023 г. и те отброяваха само 90 секунди до полунощ — по-близо от всякога. Това се дължи на поредица от смущаващи международни събития, като нахлуването на Русия в Украйна, заплахата от изменението на климата и повишаващите се рискове от използването на оръжия за масово унищожение.

Организацията също цитира биологични заплахи като фактор, допринасящ за такива драстични корекции на часовника.

„Опустошителни събития като пандемията COVID-19 вече не могат да се считат за редки, случващи се веднъж на век“, се казва в уебсайта на „Бюлетинът“.

Часовникът на страшния съд е създаден през 1947 г., когато първоначално стрелките му са били настроени на седем минути до полунощ. Но тъй като напрежението между Изтока и Запада ескалира по време на Студената война, когато САЩ и СССР започнаха да тестват ядрени ракети, часовникът се е приближил с две минути по-близо до Страшния съд.

С развитието на съперничеството между двете световни суперсили през втората половина на 20-ти век стрелките на часовника се движили напред-назад, спирайки в различни моменти, приближавайки се и отдалечавайки се от Апокалипсиса.

Часовникът е бил най-отдалечен от Страшния съд през 1991 г., когато Студената война официално приключи с подписването на Договора за съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения. По това време стрелките на часовника са показвали цели 17 минути до полунощ.

Учените предупреждават, че светът е навлязъл във „време на безпрецедентна опасност“, дължащо се до голяма степен на „извънредно“ опасната ядрена ситуация, разиграла се във военната кампания на Русия срещу Украйна. Конфликтът между Израел и Хамас, както и температурните рекорди, отчетени през тази година ни приближават още повече до „полунощ„.

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here