Тънкости при готвенето на боб

Бобът е не само вкусна, но и питателна храна, която е изключително предпочитана по време на пост. По отношение на протеините фасулът може да замести дори месото. Вареният боб е подходящ за гарнитура към рибни и месни ястия. Но може да се приготви и като отделно ястие. Приготвянето на боба е свързано с някои тънкости, пише actualno.com.

Предварително накисване

Преди кипене всички бобови е задължително предварително да се накиснат. Това не само позволява по-бързо да достигнат до кулинарна готовност, но и намалява дразненето на стомаха, с което се свързва консумацията им. От шест до десет часа е необходимо да се кисне боба преди варене. Най-добре е да го оставите за една нощ във вода. Но в никакъв случай не го киснете прекалено дълго, особено при топло време, тъй като може да ферментира.

Също така е добре водата, в която се кисне, да се сменя на всеки три до четири часа, а самите зърна трябва да бъдат изцяло покрити с вода. Преди готвене водата задължително се сменя. В случай, че не сте накиснали боба предварително, не се отказвайте от любимото си ястие. Просто го сложете във вода да се вари. След като заври го оставете на котлона в продължение на три минути. След това го махнете от огъня и изчакайте един час – това време е достатъчно за омекване на боба.

Време за варене на боба

Времето за варене на боба зависи от вида и размера на зърната, както и от предварителната подготовка (накисването). Ако предварително не сте накиснали зърната във вода, тогава времето за готвене е от два до четири часа. Малките зърна се готвят много по-бързо от големите, белите – по-бързо от тъмните.

Варете боба на слаб огън като постоянно следите нивото на течността. Долейте вода, ако е необходимо.

Как да разберем дали бобът е сварен?

На запад в най-добрите ресторанти използват така наречената система "Три". Тя включва следното: три зърна се вадят от тенджерата. Ако всички са меки – бобът е готов. Но ако дори само едно от зърната е по-твърдо, това означава, че трябва да продължите с варенето.

Други тънкости

Ако след варене отстраните водата и долеете студена вода, бобът става по-вкусен. Не бъркайте боба по време на готвене. Ако постоянно добавяте студена вода по време на готвене, зърната ще се сготвят по-бързо. Не добавяйте сол, докато готвите боб. Посолете ястието след края на топлинната обработка. Варете боба само в отворена тенджера. Никога не слагайте капака отгоре!

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here