Туризмът в ЮАР е съсипан поради наводненията

След две години на пандемия от COVID-19, които държаха туристите далеч, южноафриканските курорти по популярното източно крайбрежие на Индийския океан се надяваха на страхотен великденски уикенд.

Проливният дъжд миналата седмица, предизвика наводнения и кални свлачища, убивайки повече от 440 души, прекъснаха електрозахранването и водоснабдяването и покриха плажовете в и около главния пристанищен град Дърбан, провинция Квазулу-Натал, с отломки.

Някои хотели бяха отменили една трета от резервациите, а други бяха принудени да затворят през това, което обикновено е второто най-натоварено време от годината. Провинциалните власти казват, че са очаквали около 360 000 пристигания, но са получили по-малко от половината от тях.

Туризмът остава големият източник на доходи в страна с над 30% безработица.

„Излизайки от COVID, имахме нужда от туристи, стигахме до там, но тези дъждове причиниха хаос“, каза финансовият плановик, Юджийн Найду, пред Ройтерс, в разбития си ваканционен дом в град Умдлоти, близо до Дърбан.

Югоизточното крайбрежие на Африка е на първа линия за морските бури, които се увеличават от глобалното затопляне, тъй като то повишава температурите в Индийския океан като учените прогнозират, че бурите ще се влошат много през следващите десетилетия.

Найду отдава апартамента си под наем в Airbnb и Booking.com и беше напълно резервиран през декември и януари. Той каза, че хора като него биха могли да загубят месечен доход от 20 000 ранда (1340 долара) от ваканционни наеми.

Всички в сградата му напуснаха в деня на началото на калното свлачище, с изключение на един възрастен жител, който трябваше да бъде спасен от морски спасителен екип, каза той.

Строителна кола все още пренасяше купища кал на брега на Умдлоти днес, а пустият Северен плаж на Дърбан беше осеян с боклуци.

"Надявахме се на много по-добър Великден. Беше жалко," каза той. "Със сигурност се надяваме, че това няма да има дългосрочно въздействие."

Източник: ФАКТИ

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here