Страхът от апокалипсис отказва хората да имат деца

Хората, притеснени от климатичната криза, решават да не раждат деца от страх, че техните потомци ще трябва да преминат през климатичен апокалипсис. Това показа първото по рода си академично проучване по темата, цитирано от Guardian.

Изследвани са 600 души на възраст от 27 до 45 години, които вече са взели предвид изменението на климата в репродуктивния си избор и е установено, че 96% от тях са много или изключително загрижени за благосъстоянието на потенциалните си бъдещи деца в един климатично променящ се свят, пише dariknews.bg.

27-годишна жена твърди: "Чувствам, че не мога да раждам деца на този свят с чиста съвест и да ги принуждавам да се опитват да оцелеят в апокалиптични условия."

Тези възгледи се основават на много песимистични оценки на въздействието на глобалното затопляне върху света, казаха изследователите.

Друг респондент например коментира, че „идващите промени му приличат на световната война със своя ужас“.

Проучването също така установява, че някои хора, които вече са родители, изразяват съжаление, че имат деца. Раждането на дете според тях потенциално означава, че този човек ще произвежда въглеродни емисии през целия си живот, което допринася за извънредна климатична ситуация, но само 60% от анкетираните са силно загрижени за този въглероден отпечатък.

"Страховете за въглеродния отпечатък от раждането обикновено са абстрактни и сдържани", каза Матю Шнайдер-Майерсън от базирания в Сингапур колеж Йейл-Нюс, който ръководи проучването. "Но страховете за живота на настоящите или потенциалните деца са наистина големи и често беше сърцераздирателно да погледнем отговорите."

Броят на хората, които включват климатичните промени в своите репродуктивни планове като фактор, вероятно ще се увеличи, каза Шнайдер-Майерсън, тъй като въздействието на глобалното затопляне става все по-очевидно.

„За да се справим с това, наистина трябва да действаме незабавно. Трябва да се справим с основната причина, а именно самите климатични промени“, настоя той.

Изследването, публикувано в списанието "Climate Change", не открива статистически значима разлика между нагласите на жените и мъжете, въпреки че жените съставляват три четвърти от анкетираните.

31-годишна жена споделя: „Изменението на климата беше единственият фактор за мен, когато реших да нямам биологични деца. Не искам да имам деца в един умиращ свят и все пак аз наистина искам да бъда майка."

6% от родителите са признали, че изпитват известно угризение за това, че имат деца.

40-годишна майка казва: „Съжалявам, че имам деца, защото се страхувам, че те ще се изправят пред края на света заради климатичните промени“.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here