Стефан Пройнов: Кой е Петър Петров – Петроний?

Стефан Пройнов: Кой е Петър Петров – Петроний?Стефан Пройнов: Познавам Петър Петров – Петроний от повече от 20 години. Спомням си как се запознахме – отидох във Варна да търся един Антиквар чичо Гошо – Аладина.

Смея да кажа, че за времето си той бе най-големият експерт на тема часовници като му носиха от целият СОЦ лагер часовници. След дълги лакардии и разкази на интересни случки чичо Гошо – Аладина ме поведе извън магазинът си и ме заведе в един ресторант, който беше в непосредствена близост.

Ресторантът бе аранжиран със стари мебели и направи ми впечатление, че имаше много радиоприемници и стари телевизори, а когато си поръчаш салата от салатата изскачаше един сюрприз римска монета.

Собственика на ресторанта се казваше Петар Петров и тогава се запознахме, заговорихме се за монетите как се създават и Майстор Петроний ме хвана за ръка и ме заведе в средата на лятната градина на ресторанта като повдигна няколко етнографски предмети и за една синия за сервиране на баклава и едно везано елече се появи една преса с матрици за моя почуда той сече монетите на сред ресторанта това освен туристическа атракция си бе монетарница в центъра на Варна.

Днес аз се отъждествявам като експерт на антично и древно изкуство и смело мога да заявя, че Майстор Петроний е ненадминат познавач на древните монети изучил всеки образ, всеки милиметър от тях и умело ги пресъздава в своите произведения на изкуството.

Казват, че това са реплики, бутафорни изделия, имитации, копия, но за мен са произведения на изкуството. Естествено произведенията са придружени със сертификат, на който е упоменато, че монетата е подражание на антично произведение на изкуството и не представлява паметник на културата.

Негови монети запълват празните места на хиляди колекционери по света. Има нумизмати, които го колекционират и чакат с нетърпение какво ще пусне всеки месец на пазара. Майстор Петър Петров – Петроний умело предаде тънкостите на занаятът на синът си Адриан Петров така монетарницата на Майстор Петроний най-вероятно е пресъздала като видове и типове повече монети от БНБ дори.

Стефан Пройнов: Кой е Петър Петров – Петроний?

Хиляди монети на царе и императори от всички периоди на историята – Тракия, Гърция, Скития, Рим и Византия някак си възкръсват за нов живот някак си събуждат спомени за миналото да надминеш древните майстори по изражение иконография да повториш точно определени стилове и да пресъздадеш тяхното майсторство се изисква много познания за обработка на металите с тънкости и технологии, които отдавна са изчезнали.

Стефан Пройнов: Кой е Петър Петров – Петроний?

Единици са хората, които могат да пресъздадат историята, но само един е Майстор Петър Петров – Петроний. Добър Баща, добър приятел и ненадминат творец на който също като на император славата му се носи на всички континенти. За него се говори от уста на уста, а рекламата му са неговите монети, които се предават от ръка на ръка и така обикалят света. Роден е през 1955г.

в Свиленград и няма специално образование по обработка на металите, но с времето ги изучил и е самоук майстор като смело мога да кажа, че е най-добрият не само в България, но и в цяла Европа, а изделията му прославят България в целият свят. Казвам се Стефан Пройнов и за мен е чест и привилегия да познавам майстор Петър Петров – Петроний!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here