Стефан Пройнов: Как да опазим паметниците в България?

Стефан Пройнов: Как да опазим паметниците в България?
Как да опазим паметниците в България, попита Стефан Пройнов? Пълната простота просто ни залива отвсякъде! Вила „Армира” е най-богатият и богато украсен римски дворец, открит по нашите земи, паметник на културата с национално значение.

Досега Европейската програма „Регионално развитие” е финансирала рехабилитацията на обекта с 1,8 млн. лв. И се планира да се изразходват повече средства на данъкоплатците до 2022 г.

Освен външното финансиране, община Ивайловград е определила входна такса от 10 лв. за всички посетители. Няма отстъпка за деца, студенти и пенсионери.

Няма отстъпка и за хора в неравностойно положение. Не знам за по-висока музейна такса в България. Аферим, за семейство с две деца плащаме 40 лв. Веднага след като влязохме, уредникът ни предупреди, че след 30 минути ще има граждански брак в залата на музея, но ние „можехме“ да останем и да се огледаме. Очевидно един от местните благородници е следвал парвенюшкия стил, за да се ожени в имението на римски аристократ. И гостите на сватбата се приближаваха един към друг най-свободно, разтърсваха токчета по мозайките от IV век …

Гостите се настаниха, както намериха за добре. Направих обаче скандал. Попитах домакина на церемонията кой е служителят и защо разрешава на посетителите да стъпват върху артефактите. Оказа се, че пред мен е кметът на Ивайловград (Диана Овчарова, 3 мандат ГЕРБ), който ми каза, че не е моя работа да следя за спазването на правилата. Съответно й възразих, казва че при отсъствие на длъжностни лица тази функция се поема от гражданите. И тогава казахме още неща на глас и накрая тя каза на висок глас „обадете се на охраната“, очевидно забравяйки, че не е била в кабинета на кмета си.

Някои гости на сватбата я подкрепиха със „сега не е моментът да се прави на оригинален“. По-съвестните обаче се отдръпнаха от мозайките и се наредиха по отклоненията. Но кметицата им каза, че тези мозайки са много здраво залепени и обработени със специални материали, т.е. всичко е ок. Освен това очевидно ги имаше за баща си. Хората отново вървяха по тях. Церемонията можеше да започне. Не искаме да политизираме, но става дума за нагледно отношение на управляващата върхушка към историческите паметници на скоро излязоха данни и за липсата на държава и на могилата на Свещари.

Стефан Пройнов пред 24 часа: Преди няколко години направихме кампания по почистване на паметници в страната. Откликнаха много хора в много градове там където държава липсва трябва гражданите да се намесят, защото ние сме държавата. Спомням си как професори и академици по славянология дошли от няколко държави в България на някакъв форум си купиха ръкавици и чистиха надгробна могила в Плевен, спомням си как изчистиха Паметник в Бургас и Варна с инициативни групи гробът на Генерал Винаров  в Плевен бе потънал в джунгла – там се изчисти, почистиха се гробове на войници и летци, беше напълно доброволна гражданска инициатива.

Иначе държавата арестува иманяри или колекционер с няколко монети на стойност 5лв. примерно с обвинения, че държали незаконно археологически обекти. А държавата нехае за археологическите обекти от национално и световно значение.

Пройнов: „Трябва да пазим и почитаме историята си свята и трябва да я пазим и поддържаме за да можем да я предадем на идните поколения” Как да опазим паметниците в България, пита възмутеният Стефан Пройнов АРТ експерт по антично и древно изкуство как?

Виж още: 24chasa.eu

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here