Стефан Пройнов: Да бъдем Горди, длъжни сме!

Стефан Пройнов: Да бъдем Горди, длъжни сме!
Пройнов: Да бъдем Горди, длъжни сме! Според някой ерудити на Българската археология бронзовата глава, извадена от Голямата Косматка, се счита, че е на самият Севт III и е изваяна от Силанион, един от най-изтъкнатите атински скулптори. Наистина безценен паметник на Тракийската ни култура.

Силанион е древногръцки скулптор. Автор е на портретните статуи на философа Платон в Атина, Аполодор, Дамарет, статуи на Тезей и Ахил. Той е създател и на единственото съхранено до наши дни скулптурно изображение на победител в Олимпийските игри. Това е бронзова статуя намерена в Олимпия и датирана от около 325 г. пр.н.е.

Според Стефан Пройнов, експерт на антично древно изкуство, напук на всички псевдо авторитети и набедени светила на Българската археология тази бронзова глава на Севт III не е изваяна от Силанион като стилът и изработката е далеч с по-висока изразителност от този познат досега в гръцката археология. Самата изработка е много по-класна и изразителна казва Пройнов. Няма достоен до сега Бюст или глава, който могат да се измерват с нея от древна Гърция. Главата на Севт III е шедьовър ненадминат до сега на тракийското изкуство като тук става дума за автохтонен персонаж.

Ендемичните черти, който са силно подчертани в образа на Севт III. Сугестията на образа към която се стреми всеки скулптор да придаде внушение излъчващо това, с което искат да се отъждестви персонажът е цел номер едно на майстора. Тук не само виждаме и Сугестията като инструмент на Тракийският майстор, но трябва да отчетем и десугестия в изказването на някой от академичните среди, че всичко открито по нашите земи или е правено в Гърция, или в Рим и ние едва ли не нямаме собствена култура.

Деструктивен e  и подходът в социалните мрежи на всичко, което възвеличава нашето археологическо наследство.

Пройнов допълва, че най-вероятно за да станем член на Европейското семейство трябва да загубим историческата си идентичност и всички фолклорни и ендемични белези, които са ни съхранили като отделен народ през вековете, но историческите факти и събития доказват, че ние сме оцелявали през вековете далеч преди тази Европа и в някой отношения сме били много над тези, които са налагали стандартите не само на живот, но и в изкуството. Тракийското златно съкровище, златната маска на Терес и Бронзовата глава на Севт III доказват това. Върви подмяна на историческата и археологичната ни памет, но фактите се виждат с просто око.

Готов съм да понеса критиките на чуждопоклонниците и национални предатели заяви Пройнов, но аз съм горд с Българската история и мисля, че мнозинството от хората са на моя страна.

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here