”Спаси София” алармира за колосален харч, подписан от Фандъкова, ГЕРБ и ВМРО

От неправителствената организация ''Спаси София'' алармират, че управляващите са внесли в Столичния общински съвет предложение за допълнителни 5 млн. лв., които да отидат за частния превозвач МТК Гроуп. Градските активисти, които преди 4 години се бориха срещу концесията, казват, че заради неизгодния договор, който Общината е подписала, сега е принудена да дава все повече и повече общински пари на фирмата.

“Не само, че МТК ще вози на по-висока цена, сравнено с общинския превозвач “Столичен автотранспорт”, но се предвижда и корекция на цената със задна дата, заради което Общината ще плати 5 млн. лв. от парите на данъкоплатците на частната фирма. Това е нелогично, тъй като общинското предприятие обслужва далеч по-натоварени линии, включително и със съчленени автобуси, и затова има значително по-високи разходи.” – казва Андрей Зографски от Спаси София.

Активистите припомнят, че основният аргумент на управляващите от ГЕРБ и ВМРО в полза на концесията, беше, че частният превозвач щял да вози на по-изгодни цени от “Столичен автотранспорт”. Сега се оказва, че това е било лъжа. “Корекцията на цената важи както за в бъдеще, така и със задна дата. Има месеци, в които цената за МТК е била значително по-висока от тази на общинското предприятие и концесията ни излиза златна. Най-лесните за експлоатация крайградски линии ни излизат по-скъпо, отколкото ако ги беше обслужвал общинският Столичен автотранспорт. Така поне печалбата щеше да бъде за общинското дружество, вместо да се търсят заеми и държавна помощ за него.” – категоричен е независимият общински съветник Борис Бонев.

От Спаси София припомнят, че преди 4 години са били против концесията, защото тя е неизгодна за Столичната община, а договорът е с неясни клаузи и общественият интерес не е гарантиран. “Концесията беше представена като много изгодна и единственото решение за градския транспорт. Сега виждаме, че тя носи нови и нови проблеми, тъй като МТК съди Общината, която дава все повече пари на фирмата.

Прави впечатление, че всеки доклад, свързан с МТК има едно и също действащо лице – Карлос Контрера от ВМРО. Той е предложил първоначалния договор за даване на линиите на частната фирма, той внася докладите за увеличаване на пробега и бизнеса на фирмата, сега той отново предлага още 5 млн. лв. от парите на гражданите да отидат за частника. “Настоявам от ГЕРБ и ВМРО да обяснят на софиянци защо са сключили неизгоден договор, осигуряващ все повече пари за една фирма, вместо да се развива общинското транспортно дружество. Защо са позволили неясен договор, така че Общината да бъде лесно съдена, без да има почти никакви права? Този начин на управление не може да продължи защото ощетява публичните финанси и нарушава обществения интерес.” – заяви Борис Бонев. Той пита и кмета, г-жа Фандъкова, докога ще мълчи за действията на общинските съветници от мнозинството.

Припомняме, че само в последните седмици, общинският съветник Карлос Контрера се впусна в няколко скандала. Именно той предложи ремонта на общежитието в Дружба, на цени в пъти над пазарните, отново превърна ул. Съборна в паркинг, а сега предлага и още пари за частния превозвач.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here