Свиленски: Отцепниците дават живот на кабинета

Ако БСП заяви, че няма да участва в пленарните заседания, в парламента ще заседават по 50 – 60 човека и ще приемат каквото си искат. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „От ден първи на кризата ние казваме, че мерките са хаотични, не са последователни и ясни както за гражданите, така и за лекарите. Беше подценяван проблемът, че трябва да се обърне внимание на проблема в здравната система. Всички очаквахме тази втора криза, която е много по-голяма и се оказа, че болниците нямат достатъчни лекари и санитари и сега хората са пред болниците по фургоните, като не знаят дали трябва да си правят тест, или не и кой трябва да го плати.

Трябват безплатни тестове за всички граждани. Трябват и лекари, защото те напуснаха и сега няма медици. Стигна се дотам, че мои колеги да ходят да помагат по места. Имаме трима лекари, които могат да извършват тази дейност и когато се запознаха с проблема, те веднага реагираха. Никой не бива да си позволява в момента да спекулира с темата политически. Това не може да бъде пиар, защото те отиват в най-тежките отделения. Предлагали сме през годините във всички бюджети повишаване на заплатите на лекарите и да влезе тази специалност като защитена, за да може хората да не напускат държавата, а да бъдат в Българи“, посочи той. По думите му лидерът на БСП Корнелия Нинова още е в карантина. „Състоянието ѝ е по-стабилно. Тя е изписана и е под карантина в дома си. Състоянието ѝ не е било от леките, но сега е по-добре“, заяви Свиленски. „Няма как да бъде разделена и разцепена левицата. 7 или 8 бивши колеги народни представители напуснаха партията. Причина вероятно е, че се разсърдиха на партията, защото не бяха избрани двама от тях за председател на партията, а останалите 5 не бяха избрани за членове на Националния съвет. После стана ясно защо са напуснали партията. Те седнаха на последния ред в парламента и чакаха предложението от управляващите, за да осигурят кворума на това изчерпано Народно събрание. Оттогава до днес тези хора дават живот на този парламент и това правителство то да съществува и да тормози българските граждани. Нито един от тях не е говорил с мен или с който и да е в партията, че искат да напуснат или има някакъв проблем“, каза още той. По думите му регистрацията за кворум е политическо действие. „Това не уронва престижа на Народното събрание. Ние не сме фигуранти, които натискат бутоните. Ние изявяваме нашето политическо отношение към този парламент и управление, което всеки ден произвежда закони, които са вредни за всеки човек в това общество. Ако БСП заяви, че няма да участва в пленарните заседание, в парламента може би ще заседават по 50 – 60 човека и ще приемат каквото си искат. Ние сме там, за да може доколкото е възможно да спрем безумията, които се случват в парламента“, допълни Свиленски.

„Винаги сме участвали в коалиции. Разбира се, че ще търсим широк фронт първо в левите сили в партиите, които са близки до нас, за да можем да участваме заедно в следващите избори и след това, когато гражданите се произнесат, вече ще се търси формула за управление. По-важното е да кажем какво предлагаме на българските граждани.

Социологическите проучвания се променят на база на това, какво казват партиите. За нас проблемът е демографската криза, преизчисляването на пенсиите, подоходното облагане“, посочи Свиленски. „Нашата предизборна кампания е започнала още в деня, когато са приключили предишните избори. Това трябва да се повтаря, за да знаят българските граждани какво им предстои, ако изберат БСП и какво – ако изберат ГЕРБ. Предлагаме последователна политика не за 3 или 5 месеца. Направихме „Визия за България“ за 15 години и ще вървим по този път“, каза още той. На въпрос дали БСП ще подкрепи Румен Радев за втори мандат, Свиленски заяви: „БСП ще си проведе процедурите, които винаги е правила. Ще направим анализ на управлението на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова и ще излезем с кандидат-президентска двойка, която да спечели изборите“. На въпрос обтегнати ли са отношения между президента Румен Радев и лидера на БСП Корнелия Нинова, заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ посочи: „Нямам такова усещане за обтягане на отношенията“.

„Не знам защо в медиите се прокрадват такива неща. Президентът е избран от БСП. Той изпълнява обещанията, с които сме го избрали“, заяви Свиленски. По думите му е много рано да се каже кой ще се види в листите на БСП за следващите избори. Той посочи, че още коалиционната формула не е определена.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here