Русия предложи за „Оскар“ филм на Кончаловски

Черно-бялата лента на Андрей Кончаловски "Дорогие товарищи!“ ще представлява Русия на Оскарите. Председателят на руския комитет за „Оскар“ Владимир Меншов разказа за избора на филма пред ТАСС. Лентата е посветена на засекретен разстрел по време на демонстрация на работници в Новочеркаск през 1962 г. Главната героиня е изиграна от Юлия Висоцкая.

Кончаловски смята, че най-добрата реакция на филма му е мълчанието на зрителите в залата. Той се опасява обаче, че журито на наградите „Оскар“ няма да може да проникне в смисъла на неговия филм, защото неговите членове са далеч от съветската култура хора.

В същото време режисьорът се радва, че Оскаровият комитет на Руската федерация е разбрал филма. По негово мнение филмът "Дорогие товарищи!“ е посветен на „поколението на много чисти хора“, оцеляло през Втората световна война и възстановило страната. Кончаловски сподели впечатленията си от предложението за номинация за „Оскар“ в своя акаунт в Инстаграм.

„За мен е особено скъпо, че моите колеги – хора, повечето от които родени през съветската епоха – оцениха този филм. Това признание е много важно за мен. То означава, че съм успял да възстановя духа на епохата и да разкажа за противоречивия живот на моите скъпи другари – поколението съветски хора, преминали през войната, победили нацизма с колосални жертви и възстановили страната в най-кратки срокове. Въпросът е в друго: до каква степен опитът ми да покажа противоречията в живота на това поколение ще бъде разбран или почувстван в чужбина… Не съм сигурен, че това е възможно”.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Андрей Кончаловский (@andrei_konchalovsky)

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here