„Росатом“ разработи технология за преработка на пепел от въглища

Първият цялостен проект за преработка на пепел от въглища от ТЕЦ бе реализиран в Русия и представен от ръководители на подразделения на „Росатом“ на международното изложение WasteTech-2020.

Технологията за рециклиране вече е внедрена в депото за отпадъци в Северската ТЕЦ в Томска област. Според експерти изпълнението на подобни екологични проекти в Русия ще даде възможност за обработка на 22 милиона тона пепел и шлакови отпадъци, генерирани годишно при изгарянето на въглища в ТЕЦ и ще върне до 28 хиляди хектара земя, използвана за депа за отпадъци, предадоха от пресцентъра на "Росатом".

„Изправихме се пред задачата да разработим технология, благодарение на която отпадъците от пепел и шлаки ще бъдат преработени в полезни продукти. Заедно с Томския политехнически университет извършихме научни изследвания, лабораторни и полеви тестове“, обяви Екатерина Демичева, директор по развитие на „Русатом Гринвей“. Резултатът е пилотна централа с капацитет от 180 хил. тона годишно за производството на 6 полезни продукта в Северската ТЕЦ.

Продуктите, образувани в резултат на преработката, намират приложение в строителството, химическата промишленост, металургията, селското стопанство и в други индустрии. Те се използват за производство на силикатни тухли, топлоизолационни материали, асфалтови смеси и други продукти.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here