Проф. Кантарджиев: Британският щам на COVID-19 вече е у нас

Вече има косвени доказателства, че новият щам на коронавируса от Великобритания е дошъл и в България, каза пред Dir.bg директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"Много е важно да се знае, че мутацията не пречи на ваксините, не пречи на диагностиката и също, че няма медицински доказателства, че е по-инфекциозна. И най-важното – няма никакви доказателства, дори напротив, че заразените с него прекарват по-тежко болестта", посочи проф. Кантарджиев в онлайн предаването "Матине".

Всеки щам, който е преминал от животно по хората и прави епидемично разпространение, мутира като по-прилепчив, по-лесно заразява други хора и обикновено заболяването минава по-лесно, успокои микробиологът и член на Националният оперативен щаб.

"Интересът на природата е вирусът да се съхрани, а той може да се съхрани само в жив човек. Всеки вирус, когато мутира по време на епидемия прави така, че хората да боледуват по-дълго и да не умират, за да може вирусът да се разпространява."

Проф. Кантарджиев уточни още, че появата на британския щам у нас се очаква и ще го има, а официално новината ще бъде съобщена при следващите порции на геномно секвениране, които предстоят. В САЩ вече доказаха, че тази мутация се случва без епидемична връзка – след като учените направили целогеномно секвениране е установено, че пациент с коронавирус има мутация като тази в Англия.

"Това, че щамът във Великобритания е взел тези размери и така се усеща, стана в последния месец декември, когато там започнаха да правят целогеномно секвениране. Тогава изведнъж казаха "Ау, много се е разпространил!", което стана и малко политически. Един Брекзит много добре би се посрещнал с щам и затваряне на границите. Внимаваме, работим и до средата на месеца ще можем да кажем на нашето общество колко и кога имаме такива мутации."

Според проф. Кантарджиев около 1 млн. българи вече са се сблъскали със заболяването, а вероятността да го повторят е изключително малка и в световен мащаб медицински доказани са 1 случай на 2 млн. болни.

"По моя сметка може би 15% от хората имат имунитет, защото са прекарали заболяването. Сега много се говори колко е траен този имунитет – който е боледувал има много малка вероятност пак да се разболее. От 80 млн. души, минали през болестта по света, медицински описани с достатъчно доказателства са 40 такива случаи. В нашата страна вече доста колеги излязоха и казаха "Аз тогава не бях добре, сега пак не съм добре, може да е коронавирус." Това са неща, които казани в такъв момент, могат сериозно да компрометират вярата на хората във ваксината. Ако не вярваш, нищо не получаваш. Ако насила се ваксинираш, първо психиката ти така ще реагира, че най-малко ще те заболи кръстът, гръбнакът, коляното и всичко това, което нормално си те боли от една възраст нататък. Изведнъж ще го припишеш на ваксината."

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here