Пред българи в Мюнхен: ЕК проговори за протестите в България

"Не искаме да живеем в такава България. Не искаме нашите роднини и нашите близки да живеят в такава България. Искаме настояще и бъдеще, което е адекватно за ЕС през 2020 година." Тези думи са на Мирослав Тодоров – един от десетките демонстранти в Мюнхен, излезли на 2 септември на улицата в знак на солидарност с протестите в България. Протестът в баварската столица се проведе пред представителството на Европейската комисия (ЕК). Под мотото #EUAREYOUBLIND българските граждани потърсиха диалог с ЕК.

Поканата за събитието – под формата на отворено писмо – беше изпратена до германското представителство на ЕК ден по-рано. Към нея бяха прикрепени редица критични въпроси, свързани с България.

"Брюксел не е сляп"

Говорителят на мюнхенското представителство на ЕК Ренке Декарм откликна па поканата. Неговата поява изненада приятно протестиращите, които го посрещнаха с ръкопляскания. Пред него те отправиха сериозни критики и въпроси, свързани с работата на ЕК. "Според нас, докладът на ЕК за България от октомври 2019 не отговаря на истината", подчерта студентката по право Диляна Чирпанлиева. Тя постави под въпрос положителните резултати в борбата срещу корупцията в България и сподели, че не разбира защо ЕК затваря очи при наличието на множество скандали, в които са замесени български политици.

"Като европейски граждани и данъкоплатци желаем прозрачност. Ние искаме да знаем къде отиват нашите европейски пари. Не искаме те да потъват в джобовете на корумпираните политици в България." Диляна спомена и новите 29 милиарда евро, които България ще получи от пакета за икономическо възстановяване след пандемията, и подчерта нуждата от прозрачност в разпределението и използването на тези пари.

Декарм поздрави учтиво българските граждани за инициативата им да изкажат своето мнение. Това е важно основно право не само в Германия, но и в България, посочи той. "ЕК е запозната с протестите от последните седмици и месеци в България и ние апелираме към протестиращите – нека всички тези протести да останат мирни."

"Комисията стои зад своя доклад за напредъка на България", каза Декарм по повод отправената критика и даде за пример множеството дискусии, проведени от 2007 до днес между ЕК и България, чрез които комисията е проследила развитието на страната.

"Изпратете ми конкретни въпроси по имейл"

"Диалогът с България не е приключил, той продължава. Освен механизма за сътрудничество и проверка, съществуват и различни други начини да останем в диалог", изтъкна той, припомняйки плановете на ЕС за обвързване на изискването за върховенство на закона с отпускане на европейски средства. "Добре е, че изказвате тук вашето мнене и че се обръщате към нас. Слушам ви и ще предам в Брюксел", каза още представителя на ЕК. "Ако имате конкретни въпроси и ми ги изпратете по имейла, ще потърся техните отговори", предложи говорителят.

В заключение Декарм заяви: "Искам да ви кажа, че ние (ЕК) напълно ви излушваме и съвсем не сме слепи. Следим вашите изказвания."

Протестиращите обещаха на Декарм съвсем скоро да подготвят ново писмо към ЕК с конкретни въпроси относно методите за оценка на България. Те настояват да говорят със специалистите в Европа по българските въпроси, защото не разбират на какво се дължи разминаването на европейския доклад и оценките на "Трансперънси интернешънъл" и "Репортери без граници".

Автор: Деница Василева

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here