Пазар, на който цените падат

Пазарът на жилища в Индонезия постепенно се "укротява" след дълги години на непрекъснат ръст. В 14 от най-големите градове се наблюдава спад от 0.52% през второто тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата. За първото тримесечие също се наблюдаваше понижение от 1.2% на годишна база.

С 25.6% са се понижили продажбите в периода април-юни на тази година спрямо същия период на миналата, сочат данните на Националната банка на Индонезия. За сравнение в периода 2013-2015 гг. броят на сделките растеше с двуцифрен процент. През следващите месеци, обаче се очаква те да спаднат с около 30%, прогнозират експерти. Поради тази причина и не е учудващо, че Индонезия планира да опрости правилата за продажба на имоти на чужденци.

С 3.5% са се увеличили новоотпуснатите ипотечни заеми през второто тримесечие на годишна база, което е по-малко спрямо ръста от 4.34% през първото тримесечие и 8% спрямо четвъртото на миналата година.

Доходността от отдаване под наем на жилище в Джакарта е висока – 7.09% на година. Цената на квадратен метър е 2595 USD. Имот от 125 кв.м в центъра на града може да се купи срещу 311 400 USD, а да се отдаде под наем срещу 1840 USD.

Икономиката на Индонезия се е съкратила с 5.32% през второто тримесечие на тази спрямо същото на миналата година, което е първи тримесечен спад от голямата финансова криза през 1998 г. Причината е в това, че разходите и ръста на инвестициите от страна на домакинствата рязко спаднаха на фона на пандемията от коронавируса.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here