Още не е ясно каква е съставката на използвания от полицията газ

Реакциите от газа, който униформени използваха срещу протестиращи вчера, трае часове. Това разказват потърпевши пред БТВ. Ефектите от използвани от полицията вещества, обаче, не би трябвало да са толкова силни, категорични са експертите.

Никола Колев и баща му са сред хората около БНБ вчера, когато напрежението ескалира. „Мен ме напръскаха полицаите. Изведнъж започна да лети някаква пяна и течност. Някой изкрещя и всички тръгнаха да се дърпат назад“, разказа 17-годишното момче.

Течността попада в директно в окото му. „Болката беше постоянна. Не беше за 10-20 минути, а 50 минути си стисках окото“, допълни Никола.

Близо до него в този момент е баща му. „Нищо не виждаш дълго време, дишането е затруднено. Има загуба на равновесие и едно парене, което се появява по-късно, но продължава много часове. На никой не пожелавам детето му един час да не може да си отвори очите, без да знае ще вижда ли“, уточни бащата Мариан Колев.

От СДВР отрекоха да са използвали невропаралитичен газ. Шефът на дирекцията Георги Хаджиев поясни, че те използват лютив спрей тип „пейпър“. Спрейовете, които униформените използват не би трябвало да имат толкова силно влияние, смята бившият главен секретар на МВР Николай Радулов.

„Там спрейове от този ред, които освен да ти сълзят очите, те не би трябвало да увреждат кожата. Всички видяхме, че хората, които пръскат, пръскат с едни много по-големи флакони“, коментира Радулов и добави, че спрейовете би трябвало да се изпръскват под формата на аерозол, а не на течна струя.

Подобни препарати водят до подуване на лигавиците, болка и сълзене в очите, а при вдишване на по-големи количества – вероятно и до отток на дихателните пътища.

„Една от струите беше леко оранжева. Това подсказва, че е един от агентите, които се използват е аксинил бромид. Когато престои, става безцветен“, каза Нина Нанкова от Института по обща и неорганична химия.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here