Оттеглен е проектът за вендинг машини за лекарства

Фирмата "Пос Фарма" е оттеглила проекта за автомати, с които да се продават лекарства с рецепта, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов пред Би Ти Ви тази сутрин.

Това е станало в петък, когато за пръв път излезе наяве, че под одобрения в сряда от МС меморандум за разбирателство за високотехнологичен парк се крие проект за разполагане на вендинг машини за лекарства с рецепта.

Правителството също е оттеглило подкрепата си за меморандума, но Ангелов не можа да обясни чия е инициативата за изоставяне на проекта в крайна сметка. Министерството на икономиката, което е вносител на потайното решение, не се включи въобще в дебатите за него в последните дни.

Въпреки че меморандумът получи зелена светлина от правителството, проектът предизвика възмущение от Българския фармацевтичен съюз и от пациентските организации. Според тях под благородния претекст за осигуряване на достъп до лекарства в малките населени места се крие нова "Лафка".

Собствениците в компанията са свързвани с депутатите Веселин Марешки и Йордан Цонев. Министерството на здравеопазването също е дало отрицателно становище за меморандума, тъй като държи, че през автомати могат да се продават само лекарства без рецепта, каквито са правилата в момента у нас. От думите на министъра обаче се разбра, че инвеститорът не желае такива ограничения и е оттеглил проекта си.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here