Нация, която не започна да купува селски къщи, заради пандемията

Миграцията на французите към по-малките населени места, която се забелязваше при първата вълна на пандемията от коронавируса, така не се стана реалност през втората. Анализ на консултантската компания Opinionway по поръчка на агенция Artemis показва, че купувачите предпочитат класическите имоти. От 22%, планиращи покупка на жилище, 18% заявяват, че планират да придобият такъв в града. Това е с 10 процентни пункта повече спрямо периода след падането на първата карантина и именно поради това на тази група се отделя специално внимание.

Останалите варианти, между които избират купувачите са жилище в селски райони – 17%, по-големи апартаменти – 16%, имот с двор – 15% или в друг град – 13%.

Реално от 6% от французите, които са купили жилище, 28% заявяват, че то се намира в града. За сравнение, през юни този процент е бил едва 8%.

Анализът показва, че французите са все по-песимистично настроени по отношение развитието на икономиката на страната. Това са 78% от анкетираните. От тях 27% са крайни песимисти. С възрастта безпокойството нараства. Сериозна тревога за бъдещето изпитват 68% от французите на възраст между 18 и 24 години и 85% от хората на възраст над 65 години. Това обаче не оказва съществено влияние на пазара на недвижими имоти, тъй като повечето купувачи с ипотека са настроени оптимистично, или 54% от анкетираните.

По отношение политиката на банките в частта ипотечно крдитиране, 80% смятат, че финансовите институции са станали по-малко изискващи по отношение отпускането на заем. На обратното мнение са 70%. Странно е, че 56% от анкетираните са на мнение, че лихвите по този вид кредит са се увеличили. Това донякъде е така, но причината е, че банките разглеждат всеки клиент индивидуално и спрямо риска определят и лихвата.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here