НАСА: Събирайте скали от Луната, ние ще ги купим

НАСА обяви, че е на пазара за скали от Луната и иска да плати на компании да свършат мръсната работа, информира АФП, цитирана от news.bg.

Договорът няма да включва стъпване на Луната, което може да бъде постигнато само от националните космически агенции на три държави, но предвижда компаниите да разработят робот, който НАСА или големи играчи в частния сектор могат да изпратят на небесното тяло, за да събира въпросните скали.

"НАСА купува лунна почва от частен доставчик! Време е да установим регулационна сигурност за извличане и търговия на космически ресурси", написа в "Туитър" администраторът на американската космическа агенция Джим Брайдънстайн.

САЩ искат да се превърнат в лидер в експлоатацията на ресурси, открити на астероиди и Луната. Тази политика вече е очертана в изпълнителна заповед на президента на САЩ Доналд Тръмп миналата година, въпреки че липсва международен или правен консенсус как по най-добрия начин да се експлоатират ресурсите в космоса.

Големите договори за космоса не включват конкретни неща по този въпрос.

Обществената поръчка на НАСА предвижда компании от целия свят да представят предложения за събиране на 50-500 грама скала или реголит от повърхността на Луната, да предоставят снимка като доказателство и след това товарът да бъде собственост само на американската агенция.

Компаниите ще предложат своите оферти и ще получат 20% от парите предварително, а останалите след успешно завършване на мисията.

От НАСА предвиждат договорите да са на стойност десетки хиляди долари.

В блог Брайдънстайн писа, че по-късно НАСА ще съобщи методите за събиране на ресурси, но не е ясно дали материалите ще бъдат събирани от бъдещи астронавти и ще останат на Луната или ще бъдат върнати на Земята.

НАСА иска да върне хора на Луната до 2024 г. Агенцията се надява да се извлече лед от лунните полярни райони за снабдяване с питейна вода и да раздели молекулите, за да създаде ракетно гориво за нова мисия.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция 24 Chasa!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here