Манолова внесе предложение за преизчисление на пенсиите

Манолова внесе предложение за преизчисление на пенсиитеМанолова внесе предложение за преизчисление на пенсиите

С промени в КСО Манолова предлага добавката от 120 лв. за храна към пенсиите да обхване и пенсиите под 300 лв.

Председателят на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова внесе промени в Кодекса за социалното осигуряване за преизчисление на пенсиите.

Предложението е всички пенсии преди 2018 г. да бъдат преизчислени на база средноосигурителния доход за 2018 г. – 889,90 лв. По този начин ще са подкрепени 1 570 000 пенсионери или 75 % от пенсиите ще са преизчислени, подчертава Манолова в мотивите към законопроекта.

Преизчисляването на пенсиите ще струва на държавния бюджет допълнително 110 млн. лв. на месец до 1 юли 2021 г., 185 млн. лв. на месец след това, а за 2022 г. – 2,28 млрд. лв.

Целта е да се създаде баланс между пенсиите на хората, пенсионирали се преди 2018 г. и тези след това. В същото време ще се намалят диспропорциите в размера на пенсиите заради големите разлики в средния осигурителен доход през годините, пише още в мотивите.

С промените в КСО Манолова предлага и финансовата подкрепа в размер на 120 лв. за хранителни продукти, въведена със Закона за държавния бюджет за 2021 г., да се отнася и за пенсионерите с пенсия до 300 лв. В момента помощта е предвидена за пенсионерите, които заедно с добавките и компенсациите взимат пенсия между 300,01 лв. и 369 лв. включително.

Допълнителната подкрепа ще получат 289 хил. пенсионери. За мярката са необходими близо 35 млн. лв. допълнително от държавния бюджет.

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here